Család

Más a bélflórájuk a császármetszéssel született csecsemőknek

Az eredmények nagyban segítik az immunrendszer fejlődésének megértését.
anyaság szülés után

Az anyák és a négy-, hét- és 21 napos babák mintáiban jelentős különbségeket tapasztaltak a születés módja alapján. A természetes úton világra jött csecsemők mintáiban több volt az édesanyjuktól származó, egészségesnek tartott baktérium, mint a császármetszéssel születettekében.

A University College London, a Wellcome Sanger Intézet és a Birminghami Egyetem tudósai 175 anya és majdnem 600 csecsemő több mint 1600 székletmintáján végeztek DNS-vizsgálatot.

Az eredmények nagy segítséget jelentenek az immunrendszer fejlődésének megértésében – írták az MTI szerint a Nature című tudományos lap aktuális számában megjelent angol tanulmány szerzői.

„Az élet első néhány hete kulcsfontosságú időszak a gyerek immunrendszerének fejlődésében, mégis nagyon keveset tudunk róla. Nyomon kell követnünk ezeket a gyerekeket, hogy lássuk, a mikrobiom kezdeti különbségeinek milyen későbbi egészségi következményei lesznek” – mondta Peter Brocklehurst, a Birminghami Egyetem tudósa, a tanulmány társszerzője.

Korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy ha az élet elején bizonyos mikrobákkal nem kerül kapcsolatba a gyerek, annak köze lehet az autoimmun betegségek, köztük az asztma, az allergia, a diabétesz kialakulásához.

Azt azonban még nem tárták fel, milyen szerepet játszik a legkorábbi bélflóra (vagy bébibiom, ahogy a friss tanulmányban nevezték) a későbbi immunrendszer és egészség szempontjából, valamint azt sem, hogy a szülés különböző módjai hogyan befolyásolják az összetételét.

Közben a tudósok hozzáteszik, nem tudni pontosan, hogy a különbség milyen hatással lehet a gyerekek későbbi egészségére, ezért friss kutatási eredményeiknek nem szabad elijeszteniük az anyákat a császármetszéstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top