Család

Soha többé nem térhet vissza otthonába a 4 éves kislány

Új nevelőszüleivel mindössze tíz órát töltött együtt, mielőtt elszakították eddigi családjától.

Ügyészi és rendőrségi vizsgálat indul a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) örökbefogadásaival kapcsolatban – írja az Index. Mint arról két hete az nlc is beszámolt, két eljárás is folyamatban van korábbi esetek miatt.

Most egy négy és fél éves kislány ügye borzolja a kedélyeket, akinek az örökbefogadását mindössze három nap alatt bonyolította le a szakszolgálat. A lányt úgy vették magukhoz az örökbefogadó szülők, hogy velük korábban mindössze 10 órát találkozhatott. Az Index értesülései szerint a kislány még fel sem fogta, hogy soha többé nem térhet vissza korábbi otthonába, ahol családtagnak tekintették, nevelőanyját pedig anyának szólította.

A weboldal említ egy nevelőszülőt is, aki 9 napos kora óta nevelt egy kisfiút, akit 2,5 éves korában előzetes bejelentés nélkül vittek el a gyerekvédelmi szakemberek.

A mostani esetben érintett kislányt nevelőszülei 6 napos korától nevelték, az örökbefogadó szülőkkel pedig több alkalommal 3-3 órát töltött együtt. A lány ennél a családnál tanult meg járni és beszélni, az óvodai és védőnői szakvélemények szerint is gondoskodó környezetben nevelkedett, soha nem volt magatartási problémája.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

A kislány nevelőanyja szerette volna véglegesen örökbefogadni, ezt kezdetben a hivatalos gyám és a nevelőszülői tanácsadó is támogatta. Később azonban a TEGYESZ figyelmeztette őket, hogy nem feladatuk a gyerekek örökbefogadása.

A nevelőszülőket megdöbbentette, hogy az általában hetekig-hónapokig tartó ismerkedési folyamat helyett egy hét után át kellett adniuk a gyereket az örökbefogadó szülőknek. A szakszolgálat az Index információi szerint azzal fenyegette meg a nevelőszülőket, hogy ha nem működnek együtt, azonnal elveszik tőlük a gyereket.

Az Index megkereste a Pest Megyei TEGYESZ-t, hogy megkérdezzék, mi indokolja az örökbefogadás ilyen szintű felgyorsítását. A szolgálat helyett a Pest Megyei Kormányhivatal lényegében kitérő választ adott a kérdésre.

A cserben hagyott örökbefogadó szülők az ügyben bejelentést tettek a Pest Megyei Főügyészségen, mivel úgy vélik, a kislánynak súlyos traumát okozott a folyamat, azzal pedig, hogy ilyen gyorsan szakították ki a környezetéből, veszélyeztették a gyereket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top