Család

Könyörgök, ne árasszátok el a gyerekeimet játékokkal!

Az ajándékot mindenki jó szándékból adja, de olykor már túl sok a jóból, főleg karácsonykor.

Nyilván az örömszerzés a rokonok és a barátok célja, amikor ajándékokat hoznak a gyerekeknek karácsonykor. Szeretetet, törődést fejeznek ki vele, hogy is lehetne azt mondani rá, hogy ne csinálják? Egy kétgyerekes anya, Chelsea Skaggs azonban szeretné megállítani az ajándékáradatot, és jó eséllyel sok más anya is egyetért az indokaival.

„Értékelem, hogy a családom szereti a gyerekeimet, de minden évben egyre több ajándékkal halmozzák el őket, ami szinte már kezelhetetlen. Amikor jönnek az ünnepek, mindig szemet szúrnak a szanaszét heverő, elhagyott játékok a gyerekszobában.

A gyerekek rájuk untak, vagy beléjük sem szerettek.

Úgy érzem magam ezektől a játékhalmoktól, mint ha átvették volna az irányítást. Akkor is foglalkoznom kell velük – minimum a rendrakás szintjén –, amikor pihenhetnék, vagy a gyerekeimmel tölthetném az időmet.”

Chelsea számára azért is ennyire bosszantó a rengeteg játék, mert otthon van a gyerekeivel, így szinte a nap minden percében emlékeztetik arra, hogy mennyi felesleges cucc árasztja el az otthonát.

karácsonyi ajándék gyereknevelés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

„Nem uralom már a helyzetet, és ez nem tesz jót a szorongásomnak, ami amúgy is rendszeres vendég nálam a gyerekeim születése óta. Márpedig amikor szorongok, akkor nem veszem észre a pillanat szépségét, a lehetőségeket, nem tudok csak úgy nevetni és mesélni, nem vagyok képes szerepjátékot játszani a gyerekeimmel, és nehezen sikerül élvezni az életet, hiszen tele van a fejem frusztráló gondolatokkal. És ez a sok játék bizony frusztrál.

Azt szeretném, ha a gyerekeimnek felszabadult anyja lenne.

Olyan, aki képes feloldódni a játékban, aki érti őket, és nem áll folyamatosan nyomás alatt. A felesleges játékok végeredményben azt okozzák, hogy a gyerekeimnek kevesebb idejük jut arra, amit tényleg szeretnek csinálni. Kevesebb az idő a játékra, több megy el a rendrakással. Mert anyának muszáj rendet teremtenie a káoszban, ha épelméjű akar maradni.”

Ebben a világban, ahol szinte zászlókon lobog a „még többet” jelmondat, ez az anya szeretné arra nevelni a gyerekeit, hogy lassítsanak, és élvezzék a pillanatot. Nem akarja, hogy a túl sok ingertől képtelenek legyenek elmerülni egy-egy játékban, mert késztetést éreznek, hogy már a másikat próbálják ki. Azt szeretné, ha szárnyalna a kreativitásuk, amit szerinte akadályoz a rengeteg játék.

„Ezért így, karácsony közeledtével szépen megkérek mindenkit, hogy segítsenek, és ne hozzanak tengernyi játékot ajándékba a gyerekeimnek, mert úgyis valamelyik sarokban végzi mindegyik árván, a gyerekek lassan megállnak a fejlődésben tőlük, én pedig belebolondulok a rendrakásba.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top