Család

Amit a koronavírusról tudnod kell szülőként

Első és legfontosabb üzenet: nem kell pánikba esni azonnal!

Amióta megjelentek a hírek a koronavírusról, már odáig jutottunk, hogy egy magyar iskolában is meggyanúsítottak egy gyereket azzal, hogy elkapta a fertőzést. Könnyen pánikba esünk, főleg, ha a gyerekeinkről van szó, de azért nem kell rögtön a világvégét festeni a falra. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) kiadta a hivatalos javaslatokat a megelőzésre, de mi az, amire gyerekeknél fokozottan ügyelni kell? Bár Magyarországon nagyon kicsi a járvány esélye, a tanácsokat akkor is érdemes megfogadni.

Csak semmi pánik!

A WHO szerint a koronavírusból nem lesz világméretű járvány, és nem jött el a második pestis erre a világra. Igaz, hogy a vírus gyorsan terjed tőlünk nagyon messzi pontjain a bolygónak, de azért itthon egyelőre még nem kell szájmaszkban járatni a gyereket oviba, vagy karanténba zárni otthon. És azért sem kell aggódni, hogy a Kínából érkező csomagok fertőznének, ahogy azt a Facebookon terjedő tévinformációkból gondolnánk. Nem jön a koronavírus csomagban, emberről emberre terjed, csak élő sejtekben szaporodik, nem a legújabb hamisított okoskütyüvel érkezik az országba – ahogy azt az országos tisztifőorvos is nyilatkozta.

koronavírus gyerek megelőzés

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

Figyeld a tüneteket!

A fertőzés tünetei hasonlóak az influenzához, most pedig influenzajárvány van az országban, így mindenképp ajánlott a laboratóriumi vizsgálat kérése az orvosnál, ha influenzatüneteket észlelnénk a családtagokon. Ez a vizsgálat elérhető itthon is, és elvileg 24 órán belül kimutatja, ha koronavírussal állunk szemben.

Megelőzés mindenekelőtt

A WHO ajánlásában az alapvető higiéniai javaslatokat olvashatjuk a szervezet magyar nyelvű Facebook-oldalán:

  • Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal.
  • Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendőhasználat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges.
  • Lázas betegekkel való kontaktus kerülése.
  • Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információadás.
  • Élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent.
  • Nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

Ezt lefordítva gyerekekre:

  • Mosson kezet a gyerek annyi ideig, amíg elénekli háromszor a Boci, boci, tarkát.
  • Az óvodás korú gyereknél a szülő álljon készenlétben mindig zsebkendővel, és legyen nálunk kézfertőtlenítő kendő vagy gél.
  • Ne engedjük, hogy a gyerek túrja az orrát, megegye a taknyát, ne piszkálja a szemét se.
  • Ne menjünk beteg gyerekhez vendégségbe, ha pedig az oviban beteg gyerek van, figyelmeztessük a szülőt, vagy ne vigyük a gyerekünket a közösségbe.
  • Értelemszerűen ne etessünk nyers vagy félig átsült húst a gyerekkel.
  • Ha lázas a gyerek, vigyük orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top