Család

Bulizni megy a kamasz: szabályok, amiket mondj el neki

Beszélgess a kamasszal sokat a bulizásról, hogy felkészülten szórakozzon.

Megállíthatatlan az idő, előbb-utóbb elindul a kamasz gyerek egyedül bulizni a barátaival, ahol bizony alkohol is folyni fog. Bármennyire is szeretnénk a homokba dugni a fejünket, tudomásul kell venni, hogy ez a szakasz is az élet és a fejlődés része, nem fogjuk megúszni, hogy néha a másnapos kamaszt kelljen ápolni otthon. Tiltással semmire sem megyünk, sőt csak azt érjük el vele, hogy majd titokban fog bulizni a barátaival, ami sokkal rosszabb, mert úgy még segíteni sem tudunk neki, ha szüksége lenne ránk. Ezért inkább lássuk el jó előre a legfontosabb tanácsokkal, hogy felkészülten és okosan menjen buliba. Persze a felét úgysem fogadja meg, de ez van, mindenki a saját tapasztalataiból tanul, nem is érdemes ezért balhézni vele.

1. Mindig igyál vizet!

Ha alkoholt iszik a kamasz, akkor az első és legfontosabb, hogy igyon mellé vizet vagy üdítőt is, hogy ki ne száradjon. Nem mellesleg a hidratálással előre enyhítheti a saját másnapos fejfájását.

2. Egyél, mielőtt bulizni mész!

Az üres gyomorra ivás szinte borítékolja, hogy fejjel a vécében végzi a kamasz a bulit, azaz hányni fog az alkoholtól. Sőt láttunk már olyat is, hogy a tinilány, aki 40 kiló volt vasággyal, megivott éhgyomorra egy fél üveg pálinkát, amitől kórházba került. Buli előtt enni kell, nincs mese.

kamasz buli szabály

Talán megfogadnak pár tanácsot a kamaszok (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

3. Nem hagyunk hátra senkit

Rendkívül fontos, hogy ne csak saját magára, hanem másokra is figyeljen a kamasz, ha társaságban megy bulizni. Nem lehet elégszer elmondani, hogy részeg embert nem hagyunk egyedül, és semmilyen körülmények között sem engedjük el egy idegennel kettesben. Egy tinilány könnyen legyőzhető, főleg, ha ittas, de ha ott van mellette öt másik társa, akkor már nem olyan egyszerű bántani őket.

4. Nem szégyen felhívni a szülőket

Tudatosítani kell a kamaszokban, hogy nincs abban semmi ciki, ha segítségre van szükségük. Ki más segíthetne, ha nem a szüleik. Nyugodtan telefonáljanak hajnali kettőkor is, ha bajba kerülnek, mert ha más nem, legalább egy taxit tudunk értük küldeni.

5. Figyeld a poharad!

Mivel lányaim vannak, ezért a randidrogok kérdését is alaposan átbeszéltem a kamasz gyerekeimmel. Ne tévesszék szem elől a poharukat, sőt, ha van rá lehetőség, mindig olyan italt igyanak, aminek az üvegét a két szép kezükkel kibonthatják. Így talán meg tudják előzni, hogy valaki beletegyen valamit az italukba. 

6. Ne keverd a piákat!

Ezt a tanácsot még valószínűleg egyetlen kamasz sem fogadta meg, inkább megtanulják a saját kárukon, hogy nem szabad keverni a bort sörrel és pálinkával, mert abból semmi jó nem fog kisülni. Mi sem fogadtuk meg a saját szüleink tanácsait, de nem baj, azért csak mondjuk el jó sokszor a kamaszoknak, hogyan kell kulturáltan alkoholt fogyasztani és bulizni, hátha egy-két mondatfoszlány eljut a tudatukig.

További cikkek kamaszokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top