A Kölntől közel 75 kilométerre lévő Dockweiler nevű faluban járt tanulmányúton a soproni Maróti Dóri, hogy elsajátítsa a tradicionális kovászos kenyérsütés tudományát. A fiatal pék előtte cukrásznak tanult, majd egy ausztriai kenyérgyárban pékként helyezkedett el, így most ezen a területen szeretne fejlődni a közeljövőben.
Maróti Dóri a következőképpen osztotta meg gondolatait a kenyérsütésről és a különleges kovászról a Kisalfölddel:
A kovásszal foglalkozni kell. Ha hideg éri, alábbhagy az aktivitása, ha pedig nem megfelelő mennyiségű liszttel és vízzel tápláljuk, elpusztul. Az anyakovászt bármikor újraéleszthetjük, mert a kenyérsütésre használt helyiség falaiban, a csempén és a bútorokon is jelen van a mikrobatársulás – magyarázza a fiatal pék, biztosítva arról, hogy higiéniai szempontból ez nem jelent problémát. (…)
Így száll generációról generációra egy kovász, mely háztartásonként, pékségenként más-más ízű kenyeret eredményez és az évtizedek múlásával jelentős tradicionalitást hordoz.