nlc.hu
Család

30 éves kovász

30 éves kovászból készült kenyér Sopronban

A péknek tanuló soproni Maróti Dóri németországi tanulmányútján került kapcsolatba a 30 éves kovásszal, amiből kenyeret sütött.
Kovász - Fotó: Pixabay

A Kölntől közel 75 kilométerre lévő Dockweiler nevű faluban járt tanulmányúton a soproni Maróti Dóri, hogy elsajátítsa a tradicionális kovászos kenyérsütés tudományát. A fiatal pék előtte cukrásznak tanult, majd egy ausztriai kenyérgyárban pékként helyezkedett el, így most ezen a területen szeretne fejlődni a közeljövőben.

Maróti Dóri a következőképpen osztotta meg gondolatait a kenyérsütésről és a különleges kovászról a Kisalfölddel:

A kovásszal foglalkozni kell. Ha hideg éri, alábbhagy az aktivitása, ha pedig nem megfelelő mennyiségű liszttel és vízzel tápláljuk, elpusztul. Az anyakovászt bármikor újraéleszthetjük, mert a kenyérsütésre használt helyiség falaiban, a csempén és a bútorokon is jelen van a mikrobatársulás – magyarázza a fiatal pék, biztosítva arról, hogy higiéniai szempontból ez nem jelent problémát. (…)

Így száll generációról generációra egy kovász, mely háztartásonként, pékségenként más-más ízű kenyeret eredményez és az évtizedek múlásával jelentős tradicionalitást hordoz.

Még több házi kenyércsoda az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top