nlc.hu
Család

Koronavírusos anyuka szült koraszülött babát

Koronavírusos kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon ez az első eset, hogy Covid-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést. Mindezt a várandósság 31. hetében.
Koraszülött osztály - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kismamát koronavírusra utaló tünetek és koraszülés veszélye miatt szállították át az egyik budapesti kórházból a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára. Azért ide, mert ez a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmény a szakterületen.

Az egyetemen azonnal PCR-tesztet végeztek, amely pozitív lett, így az anyukát a többi betegtől elkülönítve kezelték. A magzat medencevégű fekvése miatt a szülés korai megindulása után császármetszést végeztek a szakemberek.

A műtét zavartalan volt, amit a fertőzésveszély maximális kizárását elősegítő szabályoknak megfelelően végeztek el. Végül a várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal jött világra az a kisbaba június 18-án.  Magyarországon ez az első eset, hogy Covid-19 vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést. 

Az édesanya és a baba állapota is stabil, az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye negatív lett, a baba szerencsére nem kapta el a koronavírust – számolt be az esetről a Semmelweis Egyetem közleménye.  

Koronavírus és várandósság: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top