nlc.hu
Család

Kiszáradt torok okai

Gyakran kiszárad a torkod? Ez lehet az oka!

Gyakran kiszárad a torkod, de nem tudod, mitől? Íme a leggyakoribb lehetséges okok!

Nem iszol eleget

A torok kiszáradásának gyakran egészen egyszerűen az az oka, hogy nem iszol elegendő folyadékot. Ilyenkor ugyanis a szervezetedben nem termelődik elegendő nyál ahhoz, hogy az megfelelő mértékben nedvesen tartsa a szádat és a torkodat. Ebben az esetben a száraz torokhoz erős szomjúságérzet, fáradtság, szédülés is társulhat. Ha ezeket tapasztalod, mihamarabb igyál egy jó adag vizet!

Nyitott szájjal alszol

Ha jellemzően reggelente érzed különösen száraznak a szádat, illetve a torkodat, az arra utalhat, hogy nyitott szájjal alszol és/vagy horkolsz, ami pedig akár alvási apnoé miatt is lehet. Az alvási apnoé egy légzészavarral járó kórkép, melynek során alvás közben során a felső légutak elzáródnak, a beteg időszakonként nem kap levegőt, ez az állapot pedig akár 45 másodpercig is tarthat. Abban az esetben, ha ébredéskor a fejed is gyakran fáj és egész nap fáradtnak érzed magad, nagy a valószínűsége, hogy alvási apnoé okozza a panaszaidat. Minél hamarabb fordulj szakemberhez és vizsgáltasd ki!

Gyakran kiszárad a torkod?

Gyakran kiszárad a torkod? (Illusztráció: Getty Images)

Allergia

A kiszáradt torok allergiát is jelezhet, ezen belül is legtöbbször pollen-, por-, penészgomba-, vagy állatszőr-allergia esetén jelentkezik ez a tünet. Viszont szinte soha nem önmagában. Általában ugyanis orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, szem- és/vagy bőrviszketés, esetleg köhögés is társul hozzá. Ha ilyen panaszaid vannak, érdemes elmenned egy allergiavizsgálatra.

Reflux

Az úgynevezett gasztroözofageális refluxbetegség lényege az, hogy a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom nem zár rendesen, így a savas gyomortartalom egy része visszajut a nyelőcsőbe, illetve a szájüregbe. Ez is kiválthatja a torok fokozott kiszáradását. A betegség további tünetei a gyomorégés, a torokban és a mellkasban tapasztalható égő érzés, a puffadás, a nyelési nehézség, illetve a száraz köhögés. Ezzel a kórképpel is mindenképpen fordulj orvoshoz!

Megfázás, torokgyulladás, influenza

A légúti megbetegedések elsőként jelentkező tünete is gyakran a kiszáradt, kaparó torok. Pár órán vagy maximum egy-két napon belül aztán becsatlakoznak mellé a további tipikus kellemetlenségek is, így például az orrfolyás, a torokfájás, a hurut, a köhögés, a nyirokcsomók megduzzadása, valamint a láz, a fejfájás, illetve a végtagfájdalmak. A tünetek súlyosságától függően kúráld magad otthon, vagy keresd fel a háziorvosodat!

via

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top