Család

Ingyen karácsonyfát és ajándékutalványt is kaphatnak a budapesti nyugdíjasok

A budapesti önkormányzatok egész évben próbálják segíteni a rászoruló családokat és az időseket, és erre a segítségre 2020 karácsonyán különösen nagy szükség lesz.

Idén még nem minden budapesti kerület jelezte, hogy az adventi időszakban a fűtési támogatásokon felül hogyan próbál majd segíteni, de akik igen, azoknál látszik, hogy elsősorban fenyőadománnyal, ételosztással, csomagokkal, ételutalvánnyal vagy pénzbeli támogatásokkal igyekeznek enyhíteni a rászorulók problémáit. A Pénzcentrum utánajárt, melyik kerület hogyan segít idén a minden eddiginél nehezebb karácsonyi időszakban, és mostanáig a II., IV., X., XIV., XV., XVI., XIX., és a XXI. kerület hivatalától kapott választ.

Idén karácsonykor minden plusz forintnak lesz helye (fotó: Pixabay)

Idén karácsonykor minden plusz forintnak lesz helye (Fotó: Pixabay)

 II. kerület

A kerület minden márciusban és novemberben kiegészítő lakhatási támogatást nyújt 15 ezer forint értékben. Ezt hivatalból állapítják meg, kérelmezni nem kell. Ezen felül az önkormányzat egyszeri karácsonyi támogatást is nyújt, ennek összege változó lehet: tavaly például a gyermeküket egyedül nevelők 35 ezer forintot kaptak gyermekenként, a családosok pedig 30 ezret, amit december 15-ig folyósít az önkormányzat. A fentieken túl pedig további támogatások kérvényezhetők. A kerület óvodásai, bölcsődései ajándékcsomagot kapnak egészséges finomságokkal, és lesznek ételosztások is a járványügyi előírásoknak megfelelően.

IV. kerület

A kerület egyszeri, természetben nyújtható, 5000 forint értékű támogatást biztosít bizottsági döntés alapján a rászoruló többgyermekes családoknak, egyedülálló személyeknek, alacsony jövedelmű személyeknek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek.

X. kerület

A hivatal 1600 darab egyenként 7000 forint értékű ajándékutalványt ad karácsony alkalmából a rászorulóknak. A megajándékozottak körére a szociális, egészségügyi intézmények dolgozói (családsegítők, idősellátás gondozónői, orvosok, védőnők stb.), iskolák, óvodák, bölcsődék munkatársai, kerületben működő, idősekkel foglalkozó szervezetek vezetői, helyi önkormányzati képviselők tehetnek javaslatot.

XIV. kerület

A Zuglói Önkormányzat tízmillió forint értékben állít össze nagyjából 1600 ajándékcsomagot. A csomagokat a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ ellátottjai (1150 fő), a közfoglalkoztatásban résztvevők (15 fő) és a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ valamint a Szociális által javasolt rászoruló családok kapják.

XV. kerület

Azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 128 000 forint/főt, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán kérvényezhetnek 10 ezer forint értékű támogatást, aminek utalására decemberben, még az ünnepek előtt fog sor kerülni. Ezen felül terveznek a kerületben ételosztást is, az ételeket idén dobozos kiszerelésben lehet majd elvinni.

XIX. kerület

Egyszeri pénzbeli támogatást küldenek azoknak, akik gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek és azon személyeket, akik tárgyév november 1. napján a rendszeres települési támogatásban részesülnek. Ezenfelül csomagok és fenyőadományok kerülnek majd kiosztásra.

XXI. kerület

A kerület 200 fenyőfát, és fenyőfánként fél kiló szaloncukrot oszt szét a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet segítségével, akik naponta 1000 adag meleg ételt is biztosítanak a rászorulóknak. Emellett még élelmiszerosztással is segítenek.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Jótékonykodni jó, és ezt történetekkel bizonyítjuk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top