nlc.hu
Család

Összeesküvés-elméletek vs. rokonok

Mit tegyél a gyíkemberező, vírustagadó rokonokkal karácsonykor?

Ha idén karácsonykor személyesen nem is találkozunk az összeesküvés-elméletekben fürdőző rokonokkal, online még simán összeveszhetünk velük az ünnep szellemében.

Mostanában mintha még jobban elszaporodtak volna az összeesküvés-elméletekben hívők, egyre nagyobb eséllyel kerül belőlük a saját családunkba is. A karácsony pedig remek alkalom arra, hogy az ünnepi asztal körül személyesen vagy virtuális formában összeugorjunk azokkal a családtagokkal, akik meg vannak győződve róla, hogy Bill Gates és az 5G miatt jön a világvége, vagy hogy a gyerek harmadik szeme veszélyben van az iskolai lázmérőzéstől. A helyzet egyre feszültebb, de tényleg megéri ilyen kérdéseken összeveszni a saját családunkkal?

A választ dr. Barna Donovan, kommunikáció- és médiaprofesszor adta meg egy interjúban, melyben arról kérdezték, hogyan kezeljük az összeesküvés-elméletekben tobzódó családtagokat, ha nem akarunk balhét a karácsonyi asztal körül. A szakember szerint az a probléma, hogy egyből felkapjuk a vizet, amikor előáll a legújabb őrült teóriával a rokon, és lehordjuk, amiért ilyen butaságokat terjeszt. A helyes reakció inkább az lenne, ha megkérdeznénk tőle a következőket:

  • Miért hiszel ebben?
  • Hogyan jutottál erre a következtetésre?
  • Milyen megbízható információk támasztják alá ezt az állítást?
Összeesküvés-elméletek vs. rokonok

Nem kell kitagadni a fóliasapkás, összeesküvés-elméletes rokont sem (Kép: Getty Images)

Főleg igaz ez az idősebb rokonoknál, hogy nem a leteremtés, hanem a mélyebb megértés vezethet valamiféle megoldáshoz. Ha a kérdésekkel tovább görgetjük a beszélgetést a témában, még a végén eljuthatunk odáig is, hogy elmagyarázzuk a rokonnak, hogyan kell ellenőrizni az interneten a forrásokat, és hogyan védheti meg magát legközelebb a tévinformációktól.

„Természetesen nem ennyire egyszerű a megoldás, mindez sok időbe is telhet – nyilatkozta dr. Donovan. – Az emberek eléggé ragaszkodnak általában a hitrendszerükhöz, és nem szeretik, ha ellentmondunk ennek, netán megcáfoljuk, amiben hisznek. Minél inkább azt gondolják, hogy értik a világ működését, annál nehezebb eltéríteni őket a tévhitektől és összeesküvés-elméletektől.”

Mit lehet tehát tenni, ha elszabadul egy rokon a vadabbnál vadabb teóriákkal a karácsonyi ünnepség közben? Türelmesnek kell lenni. Egyrészt azért, mert jó esetben évente egyszer-kétszer kell csak elviselni az elméleteit a családi ünnepeken, másrészt pedig azért, mert nem ér annyit ez az egész őrület, ami most burjánzik az összeesküvés-elméletek terén, hogy szétrobbanjon miatta a család. Használjuk a szakember kérdéseit, hallgassuk meg türelmesen, mondjuk el a véleményünket, és lépjünk túl az ügyön. Ugye, hogy ez így máris jobban hangzik, mint hogy tányérokat borogassunk a karácsonyi ünneplés közepén holmi harmadik szemek, gyíkemberek és egy kis vírustagadás miatt?

Karácsony vs. járvány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top