Család

Repülőgép-tilalom: sok Angliában élő magyar kénytelen egyedül karácsonyozni

A koronavírus új, sokkal fertőzőbb törzse miatt a kutatók szerint még nagyobb járvány alakulhat ki.

Eddig sem volt könnyű hazajutni az ünnepekre a külföldön élő magyaroknak, Nagy-Britanniából keddtől azonban lehetetlen lesz. A mutálódó koronavírus miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csak hétfő éjfélig fogadta a brit járatokat.

A most felfedezett, Dél-Angliában terjedő vírusvariáns sokak tervét megmásította. A mutáció már 6-8 héttel ezelőtt megjelent a szigetországban és a tudósok szerint sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi koronavírus-variánsok.

„Ez a vírusvariáns abban különbözik a többitől, hogy nagyobb számban termelődik, azaz nagyobb a vírushozam egy-egy sejtben, és emiatt többet is ad át a fertőzött egyén” – mondta el a Fókuszban Rusvai Miklós víruskutató.

A vírus miatt a briteknél karácsonykor is maradnak a szigorítások, csak azok tölthetik együtt az ünnepeket, akik egy háztartásban élnek. Sok kint élő magyar emiatt egyedül kénytelen tölteni az ünnepeket.

Így sem kizárt azonban, hogy a vírustörzs bejut Magyarországra. Dr. Szlávik János infektológus az RTL-nek azt mondta, a kutatóknak nagyon gyorsan meg kell vizsgálniuk, hogy hatékony-e a védőoltás az új vírustörzs ellen is.

A kutatók szerint a koronavírus új változata egy nagyobb járványhoz vezethet, és mivel ez a variáns sokkal fertőzőbb, félő, hogy többen is halhatnak majd bele a fertőzésbe.

Koronavírussal kapcsolatos aktualitások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top