nlc.hu
Család

Szlávik János szerint a közös karácsonyi ebéd-vacsora az egyik legnagyobb veszélyforrás

Szlávik János: „A legrosszabb, amit tehetünk, ha családi ebédet-vacsorát rendezünk”

Az infektológus szerint idén fontos lenne átgondolni, hogyan ünnepel a család.

A koronavírus sokat változott a Covid-19 tavalyi felfedezése óta – mondta az RTL Klub híradójának Szlávik János infektológus. A szakember szerint ma már nem ugyanolyan a világ körül terjedő vírus, mint a 2019 végén azonosított vuhani koronavírus. Más vírustörzs terjedt el Európában, az Egyesült Államokban és a Közel-Keleten.

Szlávik János mindezt a Nagy-Britanniában nemrég felfedezett, új, gyorsan terjedő koronavírustörzzsel kapcsolatban mondta, hozzátéve, hogy a szigetországban azonosított kórokozónak más, eddig nem ismert tulajdonságai is lehetnek.

Az infektológus igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ha ki is derülne, hogy egy új vírustörzsről van szó, a már elérhetővé vált oltóanyagokat sokkal gyorsabban lehetne módosítani, így pár hónap alatt ez ellen a vírustörzs ellen is készülhetne vakcina.

Szlávik János nem ajánlja a közös karácsonyozást

Idén karácsonykor érdemes alternatív módot keresni a közös ünneplésre (Fotó: Getty Images)

Az „ottalvós” ünneplés különösen veszélyes lehet

Szlávik János ejtett pár szót a közelgő karácsonyi ünneplésről is. A szakember szerint most az lenne a legbiztonságosabb, ha minden család önmagában ünnepelne. Ha valaki feltétlenül meg szeretné látogatni a rokonait, mindenképpen tartsa be a biztonsági előírásokat, viseljen maszkot, tartsa a távolságot és gyakran használjon fertőtlenítőt.

„A legrosszabb, ha nagy családi ebédeket, vacsorákat rendezünk” – mondta Szlávik János, hangsúlyozva, hogy a maszk nélkül, zárt térben való tartózkodás komoly veszélyt jelenthet, főleg az idősebb rokonokra nézve.

A szakember figyelmeztetett, hogy a koronavírus önmagában a beszéddel is terjedhet, hozzátéve, hogy az időnek nagyon fontos szerepe van a terjedésben: minél több időt töltünk együtt egy potenciális – akár tünetmentes! – fertőzöttel, annál nagyobb az esélye a koronavírus-fertőzésnek.

„Ezért az »ottalvós« ünneplések különösen veszélyesek lehetnek” – mutatott rá az infektológus.

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top