nlc.hu
Család

Dr. Kunetz Zsombor véleménye az éjféli misékről

Dr. Kunetz Zsombor: Az éjféli miséket csak online szabadna megtartani

Kunetz szerint a Katolikus Egyháznak nem szabadna engednie azt, hogy az éjféli mise sokak számára az „utolsó kenet felvétele is legyen”.

Mint ahogy azt mi is megírtuk ma, nálunk enyhítés jön szenteste, miközben a legtöbb országban éppen szigorítanak a koronavírus miatt. December 24-ről 25-re virradóra, azaz szenteste felfüggesztik a kijárási tilalmat, és a tízfős családi rendezvényeknél nem számolandók a 14 év alatti gyermekek – tájékoztatott az operatív törzs hétfőn. Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakpolitikus szerint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) úgy tájékoztatott, hogy a templomok nyitva lehetnek, szentmisék is tarthatóak a kijárási korlátozásokkal összhangban. A szakértő attól tart, sok templom dönt majd úgy, hogy megtartja az éjféli misét.

Nem szabadna megtartani az éjféli miséket.

Nem szabadna megtartani az éjféli miséket (Fotó: Unsplash)

„Több templomot is felhívtam, bizonytalanok voltak a kérdésben, végül felhívtam az MKPK irodáját, ahol azt a választ kaptam, hogy még nincsen döntés arról, hogy az éjféli miséket megtartják-e, de ez minden esetben egyházmegyei kérdés, azaz a különböző egyházmegyék önállóan döntenek” – írja Kunetz.

Posztjában kiemelte, bár érti és tudja, hogy a katolikusok számára az éjféli mise kiemelkedően fontos és szép esemény, de éppen ezért általában tömegeket vonz, sokszor olyanok is elmennek szenteste erre a misére, akik egyébként nem járnak, sőt akár a nem is katolikusok szívesen gyönyörködnek az ünnepi liturgiában.

Mégis most azt kérném tisztelettel, hogy az éjféli miséket idén csak online formában rendezzék meg.

Kunetz szerint a Katolikus Egyháznak nem szabadna engednie azt, hogy az éjféli mise sokak számára az „utolsó kenet felvétele is legyen”.

„Hiszen éppen a mostani karácsonyi forgatagban bizonyára sokan megfertőződnek, és ezen egyének egy része ott lesz a miséken, ahol nagy számmal fognak idős, és/vagy egyéb betegségben szenvedő emberek is megjelenni, akik a legveszélyeztetettebb rétegei ennek a járványnak” – zárja le posztját a szakember.

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top