nlc.hu
Család

Az Egyesült Királyság lezárása

Sok magyar számára tragikus az Egyesült Királyság lezárása

A londoni magyar nagykövet szerint is a legrosszabbkor jött a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek beutazásának tiltása, ám a koronavírus új variánsának megfékezéséhez erre van szükség.

„Mivel karácsony előtt két nappal vagyunk, sokaknak ez nagyon tragikus helyzeteket szült, de ilyen ez a vírus, nem az első alkalom lesz a járvány kitörése óta, hogy emberek terveit keresztülhúzza. Talán ez most nagyon rosszkor, és látványosan szerencsétlen időben jött” – fogalmazott a műsorban Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete a Spirit FM Exkluzív című műsorában.

Mint ismeretes, a koronavírus új, az eddiginél nagyságrendekkel fertőzőbb variánsa jelent meg Londonban és Délkelet-Angliában, emiatt minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezettek be. Számos ország, köztük Magyarország is megtiltotta emiatt a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek beutazását.

Legrosszabbkor jött a lezárás

Legrosszabbkor jött a lezárás (Fotó: Joseph Okpako/Getty Images)

A nagykövet a műsorban rámutatott: bármilyen kegyetlennek hangzik is az intézkedés, éppen az a célja, hogy azok, akik találkozhattak az új vírusvariánssal, ne menjenek haza és ne fertőzzék meg a családjukat. Hozzátette: a nagykövetségen így is sokan érdeklődtek, hogy meddig szállhatnak még repülőre. 

Kumin Ferenc arról is tájékoztatott, hogy eddig már 300-500 ezer britet oltottak be és úgy tudni, hogy a vakcina az új vírustörzs ellen is hatásos. A britek saját fejlesztésű oltóanyaga, az AstraZeneca is megkaphatja még idén az ideiglenes alkalmazási engedélyt. A nagykövet úgy fogalmazott, a szigetországban a jövő év elejétől „aki él és mozog az oltani fog”. Nem csak kórházakban, rendelőkben, de sportcsarnokokban és gyakorlatilag minden lehetséges közösségi térben oltanak majd. Abban az esetben ugyanis, ha csak az eddigi tempóban adnák be a vakcinákat, akár 4 évbe is beletelne, mire immunizálni tudnák a legveszélyeztetettebb rizikócsoportokat.

A legfrissebb hírek a koronavírusról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top