nlc.hu
Család

A második hullám hatása

Merkely Béla: A lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett a 2. hullámban

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a koronavírus-járvány a platófázis után már enyhülni látszik.

A koronavírus-járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett. Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok „békebeli” kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot – mondta Merkely Béla a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szerinte a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az látszik, hogy a platófázis után szép lassan csökkennek a számok.

A Semmelweis Egyetem rektora kitért a szentestére is, amelyről azt mondta: nem hagyhatjuk magukra az időseket, de be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek biztosítják, hogy nem fertőződhetnek meg. Ezért családon belül is javasolta a maszkhasználatot, az óránkénti kézmosást és a másfél méteres távolság betartását. Reményei szerint karácsony után az egészségügyben megkezdődik az oltás, első körben a közvetlenül a frontvonalban dolgozókat védik, majd az idősebb, a fertőzésnek jobban kitett krónikus betegeket kell beoltani.

koronavírus

Koronavírusos beteg ápolása a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A koronavírus új, Nagy-Britanniában azonosított variánsáról elmondta: Londonban úgy tűnik, hogy a megbetegedések nagyobb részét ez a vírus okozza, de azok az esetek nem súlyosabbak, nincs több beteg, aki lélegeztetőgépre kerülne és nem magasabb a halálozás ettől. 

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top