nlc.hu
Család

Tovább növekedhet a fertőzöttek száma, Müller Cecília szerint

A következő hetekben emelkedhet a fertőzöttek száma

A koronavírus brit mutációja a fiatalok körében terjed erősen.

A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani – mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

„Nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van” – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre: hétfőn 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba. Kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni. Hétfőn 143 halottja volt a járványnak.

Tovább emelkedik a fertőzöttek száma

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az országos tisztifőorvos szerint a szennyvíz vizsgálata azt mutatja, hogy a következő hetekben a járványadatok emelkedésére kell számítani. Nagyon nehéz hetek következnek, fontos, hogy mindenki felelősségteljesen betartsa az óvintézkedéseket.

Jelenleg 9844 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban, már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket is kell nyitni. 1067 beteg lélegeztető-gépen van, hétfőn 4926 új fertőzöttet találtak, ugyanakkor eddig már 1 millió 347 ezer ember megkapta az oltást. Minden az országba beérkező oltóanyagot felhasználnak. A héten várnak AstraZeneca oltóanyagot is, de a cég már jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tud szállítani.

A tisztifőorvos jelezte: nem lehet előre tudni, hogy a fertőzés kinél milyen állapotot idéz elő. Mivel a jelenlegi információk szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők kerülhetnek súlyos állapotba, ők, amint lehet, oltassák be magukat. Jelenleg kórházakban és háziorvosoknál működnek oltópontok, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor bővül az oltópontok száma.
Müller Cecília szerint nő a hajlandóság az oltásra, a KSH adatai szerint tavaly novemberben az emberek 15 százaléka adatta volna be az vakcinát, 2 hete 42,4 százalék, a legfrissebb adat szerint pedig már 46,4 százalék az arányuk. Magyarországon eddig 3 millióan regisztráltak oltásra, a 60 éven felülieknél ez a szám 1,6 millió.

A tisztifőorvos az AstraZeneca oltásával kapcsolatban elmondta, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete és az európai gyógyszerügynökség szerint 17 millió beoltott között mindössze 15 trombózis és 22 tüdőembólia fordult elő. Ráadásul nem is bizonyított, hogy a vakcina okozta a vérrögképződést, amely ugyanakkor épp a koronavírus-fertőzésnek lehet az egyik mellékhatása. Maga a fertőzés tehát sokkal nagyobb kockázatot jelent mint az oltás mellékhatásai.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert akkor kerülheti el a kórházi, netán az intenzív kezelést, ha időben elkezdi a megfelelő gyógyszeres terápiát. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a fertőzésen, annak a gyógyulása után 3 hónappal javasolt az oltás.

További cikkeink a koronavírus járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top