nlc.hu
Család

Pablo Picasso lánya, Paloma Picasso

72 évesen is sugárzó szépség Pablo Picasso lánya, Paloma

Gyerekként úgy tűnt, ő is festőművész lesz, később a színjátszásba is belekóstolt, ám végül a divatvilágban bontakoztatta ki tehetségét Paloma Picasso.

Pablo Picasso 68 éves volt, amikor kedvese, Francoise Gilot életet adott második közös gyermeküknek, Palomának. A legendás festőművésznek ő volt a negyedik gyermeke: első feleségétől, Olga Khokhlovától született az első fia, Paulo 1921-ben, majd szeretője és modellje, Marie-Thérèse Walter 1935-ben egy kislánnyal, Mayával ajándékozta meg. A nála 40 évvel fiatalabb festőnő, Francoise Gilot 1947-ben hozta világra első gyermeküket, Claude-ot. A művész, ahogy korábbi szerelmeit, így Gilot-ot is megcsalta, ezért a nő két gyermekükkel együtt 1953-ban elhagyta őt. 

Pablo Picasso és a kis Paloma

Pablo Picasso és a kis Paloma (Fotó: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Paloma  Párizsban és Dél-Franciaországban nőtt fel, művészek és értelmiségiek körében. Bár szülei soha nem tanították rajzolni vagy festeni, gyerekként mégis úgy tűnt, az ő nyomdokaikba lép. Tizenéves korától aztán inkább a divat felé fordult, ebben találta meg a számára legmegfelelőbb önkifejezési formát és a divatvilág olyan kiemelkedő alakjaival kötött barátságot, mint például Yves St. Laurent.

Miután diplomát szerzett a Párizsi Egyetemen, egy színháznál helyezkedett el jelmeztervezőként és stylistként. Alkotásaira, különösen saját készítésű ékszereire a szakma is felfigyelt. Ez ösztönözte arra, hogy ékszertervezést tanuljon. 1969-től az Yves St. Laurentnek, majd a House of Zolotasnak tervezett ékszereket. Édesapja 1973-ben bekövetkezett halála után azonban egy időre elveszítette minden érdeklődését a tervezés iránt. Karrierjét félretéve az édesapja életművével és vagyonával kapcsolatos ügyek intézésének szentelte magát és segített a francia kormánynak az 1983-ban megnyílt párizsi Musée Picasso létrehozásában is. Mindezzel párhuzamosan belekóstolt a színjátszásba: Báthory Erzsébet grófnőt alakította Walerian Borowczyk lengyel filmrendező Erkölcstelen mesék című filmjében.

Paloma Picasso és Rafael Lopez Sanchez

Paloma Picasso és Rafael Lopez Sanchez (Fotó: Getty Images)

Ebben az időszakban ismerkedett meg Rafael Lopez-Cambil argentin rendezővel, aki újra munkára ösztönözte: az ő produkcióihoz tervezett díszleteket. Időközben egymásba is szerettek és 1978-ban összeházasodtak.

1980-ban John Loring, a Tiffany & Company alelnöke felkérte Picassót, hogy tervezzen ékszereket a márka számára. Az együttműködés parádésan sikerült, olyannyira, hogy a dizájner immár négy évtizede a patinás márka ékszertervezője. 

Paloma Picasso 1992-ben

Paloma Picasso 1992-ben (Fotó: Images Press/IMAGES/Getty Images)

1984-ben belépett a kozmetikai iparba is, első, saját magáról elnevezett parfümjével, a Paloma Picassóval, melynek koncepcióját a férjével együtt találták ki és valósították meg. Az illat hatalmas siker lett, később egy rúzst is piacra dobtak mellé jellegzetes, vörös árnyalatban, mely a Paloma Red nevet kapta. A házaspár a nyolcvanas évek második felétől bővítette vállalkozásait: az ékszerek és a kozmetikumok mellett kiegészítőket is piacra dobtak és világszerte butikokat nyitottak.

Paloma Picasso és férje, Eric Thevent

Paloma Picasso és férje, Eric Thevenet (Fotó: Pier Marco Tacca/Getty Images)

1998-ban Paloma elvált Lopez-Cambiltól. Nem sokkal később megismerkedett Eric Thévenet doktorral, akivel 1999-ben házasságot kötöttek és a mai napig is együtt vannak. A házaspár Svájcban és Marokkóban él.

Paloma Picasso néhány hete töltötte be a 72. életévét, ám mindmáig aktívan dolgozik újabb és újabb kollekcióin. Saját magát inkább művészinek, mintsem művésznek tartja és úgy véli, az alázat a legfontosabb érték. „A szüleim arra tanítottak, hogy mindig lehetsz jobb, és arra kell törekedned, hogy dolgozz magadon” – mondta egy interjújában.

Paloma Picasso

Paloma Picasso még mindig gyönyörű (Fotó: Getty Images)

„Szeretném, hogy az emberek, akik az ékszereimet viselik, boldogok legyenek. Ha művész vagy, egyszerre kell feltenned és megválaszolnod a kérdéseket, amikor viszont én tervezek, azok szempontjait tartom szem előtt, akik számára az ékszerek készülnek” – fogalmazott.

Híres családok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top