nlc.hu
Család

No alkohol, csak mert termékeny vagyok?

Köszi, nem iszom: termékeny nő vagyok

Júliusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új irányelveket fogalmazott meg, amely szerint a „szülőképes korú” nőknek nem lenne szabad alkoholt fogyasztaniuk.

Mi történt?

A brit alkoholipar szereplői egyenesen ijesztgetéssel vádolták pár héttel ezelőtt a WHO-t a felvetéséért, miszerint a termékeny nőknek egyáltalán nem kéne alkoholt fogyasztaniuk, hiszen az árthat a fogamzóképességüknek. A WHO 2022 és 2030 közötti alkoholstratégiájában azt javasolták az országoknak, hogy fektessenek kellő prevenciós figyelmet bizonyos csoportok alkoholfogyasztására, ezek között pedig kiemelték a termékeny korban lévő nőket.

A brit Marie Claire cikke szerint sok nő felháborodottan reagált az iránymutatásra, volt, aki egyenesen azt írta, hogy ez a tervezet a Szolgálólány meséjére emlékeztet.  Egy bizonyos Emma Milne, aki orvosként tevékenykedik, így fogalmazott a Twitteren megosztott posztjában: „Azt hiszem, mindannyian, akik ezen a területen dolgozunk, sejtettük, hogy ez lesz, de hűha! Elmegyek a piros köpenyemért és a fehér főkötőmért, mivel úgy tűnik, csak azért vagyok itt, hogy egészséges magzatokat szaporítsak” – írta a posztjában, utalva Margaret Atwood disztópiájára, amelyben a termékeny nőket arra használják, hogy minél több, egészséges gyermeket szüljenek.

Egy másik orvos, Dr. Elizabeth Chloe Roman is egyetértett a doktornő véleményével. Hozzátette: „A WHO alkohollal kapcsolatos cselekvési terve arra ösztönzi a teherbe esni képes nőket, hogy úgy viselkedjenek, mintha terhesek lennének – elvárva tőlük, hogy alkalmazkodjanak a társadalmilag kikényszerített életmódbeli korlátozásokhoz, amelyekhez nincs is elég közvetett bizonyíték…”.

Tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre, ahogy az is, hogy komoly függőséget okozhat, és azzal sem lehet vitatkozni, hogy a világon több millió ember küzd alkoholbetegséggel, alkoholproblémával, és mindezek egészségügyi következményeivel.

A The Lancet folyóirat szerint évente világszerte 2,8 millió ember hal meg alkohol okozta betegségekben – a nők 2,2%-a, a férfiak 6,8%-a. Ráadásul ezek a számok csak emelkednek, a Nuffield Health jelentése szerint 2020-ban az Egyesült Királyságban 20%-kal több ember halt meg az alkohol miatt, mint az előző évben, 2019-ben. Magyarországon is siralmas a helyzet, hiszen Európában, sőt világviszonylatban is vezetünk a alkohol okozta egészségügy betegségek, és az ital okozta függőség terén. Az Eurostat kimutatása szerint a háztartások rengeteget, összesen 117 milliárd eurót (nagyjából 42,3 ezer milliárd forintot) költöttek alkoholra 2019-ben – ebben ráadásul nincsenek benne az éttermekben, szállodákban fogyasztott italok. A balti államokban a legmagasabb az italfogyasztás, Lettországban a háztartásuk éves költésüknek 4,8 százalékát fordították alkoholra. Észtországban ez a szám 4,7, Litvániában pedig 3,7 százalék. Idehaza a háztartások kiadásaik 2,9 százaléka ment el alkoholos italokra, ezzel Horvátországgal és Finnországgal vagyunk holtversenyben a hatodik helyen. Az uniós átlag egyébként 1,6 százalék, a legkevesebb alkoholt az olaszok és a görögök fogyasztják: ők 2019-ben kiadásaiknak 0,9 százalékát költötték alkoholra.

No alkohol, csak mert termékeny vagyok?

„Úgy tűnik, csak azért vagyok itt, hogy egészséges magzatokat szaporítsak” (Fotó: Getty Images)

De visszatérve a WHO-ajánlásra: a kritikus hangok azt mondják, a probléma az, hogy a jelentés kettős mércét alkalmaz, hiszen azt tanácsolja a nőknek, bánjanak óvatosabban az alkohollal, mint a férfiak, annak ellenére, hogy a statisztikák azt mutatják, a férfiak között jóval több az alkoholfüggő, ami akár hatással lehet az ő termékenységükre is. Ahogy Marian Knight, az Oxfordi Egyetem anyák és gyermekek népegészségügyi professzora a The Timesnak nyilatkozva fogalmazott, a jelentés rávilágít egy strukturális és kulturális előítéletre, amelyet fel kell ismerni és kezelni. Clare Murphy, a BPAS abortuszjogokkal foglalkozó jótékonysági szervezet vezérigazgatója egyetért ezzel, és hozzátette, az ajánlás kockázatot jelent a nehezen kivívott női jogokra nézve, hiszen ezzel a tervezettel egyfajta kontroll alá vonnák a nők testét és a választásaikat.

Kifejtette azt is, hogy az iránymutatás a nőket két lábon járó anyaméhként kezeli, és egyszerűen a reproduktív képességeikre redukálja őket. 

Mások szerint azonban a média csak egy mondatát ragadta ki az ajánlásának, ami egyelőre csupán egy tervezet része. Az IAS kutatási vezetője, Dr. Sadie Boniface azt mondta: „A médiában a 33 oldalas cselekvési tervtervezet egyetlen mondatára összpontosítottak. Ez a mondat az egyik szakasz bevezetőjében szerepelt, és nem tartozik a javaslatok közé.”   

De vajon tényleg okozhat károsodást a magzatnak a fogamzás előtti alkoholfogyasztás?

Csökkenti-e az ivás a termékenységet és megnehezíti-e a teherbeesést? A terhesség korai szakaszában történő ivás növeli a vetélés kockázatát? Egy sor kérdés valóban felmerülhet a fogamzás-terhesség- alkoholfogyasztás témája körül. A rövid válasz az, hogy a kutatások vegyesek – és a bizonyítékok egy része ellentmond a vezető egészségügyi szervezet által megfogalmazott álláspontjának. Dr. Kelemen Csaba főorvos oldalán azt íjra a témában, hogy az eddigi általánosan elfogadott nézet szerint, a tervezett teherbeesés előtt mind az alkohol-, mind a koffeinbevitel elhagyását, vagy jelentős csökkentését javasolták. Ugyanakkor ennek ellentmond a Human Reproduction hasábjain megjelent tanulmány, amelyben arra keresték a választ, hogy a mérsékelt napi alkohol (maximum 12 gramm naponta, ez nagyjából 1,2dl bor) vagy koffein (200 milligramm naponta, ez nagyjából 3 eszpresszó vagy 2 kapucsínó) bevitel valóban káros-e a meddőségi kezelések sikeres kimenetele szempontjából. A vizsgálat azt találta, hogy a mérsékelt alkohol- és koffeinfogyasztás sem a meddőségi kezelések kapcsán alkalmazott petefészek-stimuláció, sem az implantáció, sem az embriók minőségi paraméterei vonatkozásában nem befolyásolta a sikert.

Egy másik, több mint 5600 nő bevonásával készült nagyszabású tanulmány is a terhesség előtti és a 15. hetéig tartó alkoholfogyasztás összefüggéseit vizsgálta. A  vizsgálatban résztvevők 25%-a számolt be arról, hogy a terhesség előtti hónapokban és a terhesség korai szakaszában hetente három és hét alkoholos ital között fogyasztott. A tanulmány végül nem talált összefüggést a terhesség 15. hete előtti alkoholfogyasztás és az alacsony születési súly, a méhen belüli lassú növekedés, a preeklampszia vagy a koraszülés között. Az eredmények azonban nem számoltak be a korai vetélések arányáról vagy a szülést követő kognitív és viselkedési problémákról. Ezért a nagyszabású vizsgálat bizonyítékai korlátozottak, és amíg további kutatások nem bizonyítják, hogy a fogamzás előtti időszakban és a terhesség első négy hetében az alkoholfogyasztás biztonságos,

addig az egészségügyi szakértők azt tanácsolják a fogamzással próbálkozóknak, hogy teljesen kerüljék az alkoholfogyasztást.

A fogamzás előtti alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás körüli zűrzavar abból eredhetett, hogy több tanulmány is kimutatta, az alacsony szintű alkoholfogyasztás nem növeli a koraszülés vagy az alacsony születési súlyú baba kockázatát. Ugyanakkor ezek a kutatások nem vizsgálták az alkoholnak a fejlődő magzatra gyakorolt összes lehetséges kognitív és pszichológiai hatását. Még ha a baba egészséges súllyal születik is, a kutatások szerint akkor is élethosszig tartó tanulási kihívásokkal szembesülhet, ha az első trimeszterben alkoholnak volt kitéve, írja a Very Well Family átfogó cikke.

A kérdés eldöntését, miszerint a fogamzás előtt mennyi alkoholt lehet inni (vagy épp ellenkezőleg semennyit), nehezíti, hogy míg a terhesség alatti alkoholfogyasztásnak a születendő gyermekre gyakorolt hatásai jól ismertek (beleértve a lehetséges születési rendellenességeket, valamint a tanulási és viselkedési problémákat), ugyanez nem mondható el arról, hogy az anya fogamzás előtti alkoholfogyasztása negatív hatással lehet-e gyermeke egészségére és betegségekre való fogékonyságára felnőttkorában is.

Terhesség alatt megalapozottan ajánlott az absztinencia

Kutatások alapján a vezető orvosi szervezetek, köztük az ACOG iránymutatásai következetesen azt javasolják, hogy a nők tartózkodjanak az alkoholtól a terhesség alatt.  Az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás számos egészségügyi kockázatot jelent a magzatra nézve, többek között:

  • veleszületett rendellenességek (beleértve az arc deformitását)
  • fejlődési késedelmek és hosszú távú kognitív fogyatékosságok
  • magzati alkohol spektrumzavar (FASD)
  • alacsony születési súly
  • koraszülés
  • halvaszülés (súlyos esetekben)

Ennek oka, hogy nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin. A magzat szervezete nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, a placentán átjutott alkohol, annak mennyiségétől, rendszerességétől függően különböző mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban az idegrendszerét. A kockázat értékelésénél számos egyéni változót kell figyelembe venni. Ezek közé tartozik az anyai alkohol metabolikus kiürülési sebessége, a magzati fejlődési érzékenység a terhességi kor alapján, a különböző genetikai tényezők, a mértéktelen ivási magatartás az alkalmi ivási szokásokkal szemben, valamint az alkohollal együtt fogyasztott egyéb szerek használata. A szakemberek szerint épp ezért nem állapítható meg biztonságosan, hogy mi az az alkoholmennyiség, ami még biztonsággal fogyasztható. Ahogy arra sincs konkrét bizonyíték, hogy a termékeny nőknek teljes absztinenciát kellene fogadniuk.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top