nlc.hu
Család

Idős nénik és bácsik, akikről kiderült, hogy bűnözők

Ezek az „aranyos” nénik és bácsik gyilkoltak, loptak, kokaint csempésztek, mielőtt lebuktak

Egyikük mérget adott el feleségeknek, akik szabadultak volna férjeiktől, másikuk 82 évesen kezdett el bankot rabolni, és van köztük olyan is, aki a demenciája miatt úszta meg a börtönbüntetést. Emberek, akiket nyugdíjas éveikben kaszniztak be.

Egyre sűrűbben fordul elő, hogy meglett korú embereket fognak el a rendőrök. A statisztikák szerint az elmúlt években Angliában, és más európai országokban, valamint Ázsiában is érezhetően nőtt a nyugdíjaskorúak által elkövetett bűncselekmények száma. Az okok között szerepel például az, hogy az idős emberek is szeretnének jól élni, ezért gyakrabban követnek el vagyon elleni bűncselekményeket, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a nyugdíjasok sok esetben magányosan, izoláltan élik mindennapjaikat, és a bűncselekmények elkövetése hoz némi izgalmat az életükbe. Más országokban, mint például Dél-Koreában pedig inkább a nyugdíjasok egy részét sújtó szegénység a magyarázat. Íme néhány asszony és úr, akik idősebb korukban váltak bűnözővé. 

Baba Anujka: a gyilkos anyóka

Baba Anujka, aki „varázsitalával” ölte meg a problémás férjeket, Ana Drakšin néven született 1836–1838 között Havasalföldön, Craiova városában. A nő később a XX. század elejének egyik legnagyobb bűnügyi szenzációja lett, ugyanis több mint fél évszázadon át nem sikerült rábizonyítani semmit. Kétszer is vizsgálati fogságba került, de az ellene felhozott bizonyítékok nem voltak elegendőek ahhoz, hogy elítéljék. Annak idején így írt róla a Magyar Hírlap 1929. június 16-i száma:

„De Pistiona Anujkának, népies nevén Baba Anujkának hívják ezt a kicsiny, töpörödött, ezerráncú, szelídképű anyókát, aki büszkén hivatkozik arra, hogy mennyi jót tett több, mint öt évtizedes »működése« alatt és nemcsak a népből fordultak hozzá minden nemzetiségbeliek, hanem számtalan magyar, német és szerb gazdag ember és arisztokrata, roman bojárok és török agák is ezek az ő segítségével mindig teljes mértékben meg voltak elégedve. Sohasem fordult elő, hogy ha ő valamely célra orvosságot adott, annak ne lett volna meg a kívánt eredménye.

Nemcsak a Bánátból, de messze vidékről és idegen országokból keresték őt fel az emberek és kérték segítségét. És Baba Anujka mindig segített. Természetesen jó pénzért olyan italokat is adott, melytől egy-egy útban lévő ember nem hirtelen, de mégis rövid idő alatt, feltűnés nélkül költözött át egy jobb világba. (…)”

Idős nénik és bácsik, akikről kiderült, hogy bűnözők

Baba Anujka az 1929-es pere során (Fotó: Wikipedia)

A jómódú, gazdag, marhakereskedő családba született lány a szülei támogatása révén magániskolába járt Pancsován. Egészen fiatalon szerelmes lett egy császári katonatisztbe, aki később megfertőzte szifilisszel, majd elhagyta. Anujka saját bevallása szerint akkorát csalódott a férfiban, hogy a világnézete embergyűlölővé vált, ezért egyre jobban elszigetelte magát a külvilágtól, miközben orvostudományt, kémiát és nyelveket tanult. Végül mégis megházasodott, tizenegy gyermeke született, de tragikus módon csak egyikük élte meg a felnőttkort. Miután a férje meghalt, a házuk egyik helyiségében saját laboratóriumot rendezett be, ahol különböző gyógyhatású készítményeket állított elő, és javasasszonyként vált ismertté a vidéken.

A Múlt-Kor cikkében azt írják, hogy férje halála után jól megélt a gyógyhatású készítményeiből, a legdrágábban a „varázsvíz”, avagy „bájital” néven ismert főzetét kínálta: ezt főként feleségek kérték tőle.

Használata után a problémás férjek jellemzően nyolc napon belül távoztak az élők sorából.

Az asszony vegyésztudását felhasználva a 19. század végén és a 20. század elején legalább 50 ember halálát okozta mérgezéssel, de ezen felül is felmerült érintettsége további 150 esetben. 

Repülős Gizi: a kleptomániás

Polgári nevén, Bodnár Gizella visszaeső bűnözőnek számított, hiszen a besurranó tolvajként elhíresül nő már a negyvenes években is ült börtönben, majd még kilencvenévesen sem volt képes felhagyni a büntetendő szokásával. A nőről sokféle sztori kering,  a legismertebb szerint azért nevezték el Bodnár Gizellát Repülősnek, mert az ötvenes években úgy rabolt, hogy Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Szegeden vagy Szombathelyen volt, ott rabolt, majd visszautazott este Budapestre.

Szabó László Kék Fény című, 1972-es könyvében azt írja róla, hogy a nő heti kétszer-háromszor is elrepült rabolni, és olyan másfél évig csinálhatta ezt, amikor végül egy nyomozó lebuktatta. A visszaeső bűnöző bevallása szerint kleptomániában szenvedett, ami agyhártyagyulladása után alakult ki. Önéletrajzi könyvében azt írta erről: „Addig menekültem Repülős Gizi elől, míg végül az maradtam. (…) Itt vagyok én is, az öreg tolvaj. És nincs másom, csak a hírhedtségem.”

Repülős Gizi ügyvédjével konzultál a Győri Járásbíróság folyosóján, 2016-ban (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Repülős Gizi ügyvédjével konzultál a Győri Járásbíróság folyosóján, 2016-ban (Fotó:MTI / Krizsán Csaba)

A hajléktalanként élő tolvaj több mint kétszáz bűncselekményt követett el, tizenhét börtönévet ült le. Végül 92 évesen halt meg. Legutoljára 2017 augusztusában, Tatabányán fogták el.

Gizi végzettsége szerint irodalom- és történelemtanár, aki három nyelven beszélt folyékonyan, és rejtvényfejtésben is kiváló volt. 

Victor Twartz: a világ legidősebb drogfutárja

Az idős férfi, aki korábban szájsebészként dolgozott, 4,5 kilogramm kokaint próbált szappanrúdnak álcázva becsempészni egy sydney-i repülőtérre, amikor elkapták. Twartz ügyvédei azt állították, hogy olyan emberek használták ki Indiában, akikkel az utazás előtt az interneten ismerkedett meg. Az ausztrál bíróság végül beleegyezett abba, hogy ejtsék a vádakat a nyugdíjas szájsebész ellen, mivel úgy vélték, rászedték, hogy átcsempéssze az illegális anyagot a nemzetközi határokon.

„Alaposan megnéztem, mi van a szappanban” – állította Twartz úr az újságíróknak, miután az ügyét elnapolták. A férfi szerint megkaparta a szappant, és biztosra vette, hogy az nem más, ugyan látott benne fehér csíkokat, de úgy gondolta, hogy ez az indiai szappan stílusa. Twartz úrnak az volt a feladata, hogy az ajándék szappant visszaszállítsa egy férfi családtagjainak, és aláírja az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat. A bíróságon azt állította, nem tudta, hogy kokaint rejtett a csomag.

Twartz úr idősebb volt, mint Ola Mae Agee, akit 2011-ben világ legidősebb drogfutárjaként tartottak számon, amikor 87 évesen börtönbe került, mert floridai házában cracket árult.

J.L. Hunter Rountree: a nyugdíjas bankrabló

Az idős bűnöző fiatalabb korában nagyon sikeres volt, amikor azonban a felesége meghalt, a depresszió eluralkodott rajta, ráadásul a nyugdíj-megtakarításai kezdtek elfogyni. 82 éves korában végül úgy döntött, hogy bankrablásba kezd, miután a banki hitelek a fejére nőttek és csődöt kellett jelentenie. Rountree 10 éven át sétált be különböző bankokba, ahol a pénztárosoknak átadott egy egyszerű cetlit, amelyen az állt, hogy „rablás”, és több ezer dollárral sétált ki. Rountree később elmondta, hogy elégedettséget érzett, miután kirabolt egy bankot. Az utolsóra 2003 nyarán került sor, amikor lebukott, és 12 év börtönbüntetésre ítélték. Az amerikai szövetségi foglyok egészségügyi központjában halt meg 2004. október 12-én.

„Amikor elkaptak, 70 mérföld/órás sebességgel haladtam az autópályán, és láttam, hogy rendőrségi lámpák villognak mögöttem. Ezért felpörgettem a sebességet 90-re. Ők is így tettek. Lelassítottam és félreálltam. A fickó odalépett a kocsi mellé, pisztolyt tartott az arcomba, és azt mondta: »Szállj ki a kocsiból.« Erre én: Vedd ki azt a rohadt fegyvert az arcomból. Nincs is fegyverem. Soha nem volt fegyverem” – mondta Rountree a börtönben adott interjú során.

A férfi a Dickens Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben raboskodott és kerekesszékkel közlekedett. Korábbi interjúiból kiderül, hogy a börtönben jól bántak vele, a többiek pedig csak Híresnek hívták, mivel ki-be járkál a cellájából, hogy találkozzon a médiával. Rountree bevallotta, hogy két külön életet élt.

Édesem, életem első 83 évében nem kaptam büntetést még gyorshajtásért sem. És aztán 83 évesen meghalt a feleségem, akivel 50 évig éltem együtt. Megőrültem. Szó szerint megőrültem

– mondta, és azt is elmesélte, hogy mint minden férfi, aki az 1940-es évek válsága alatt próbált boldogulni, keményen dolgozott, hiszen gondoskodnia kellett feleségéről és mostohafiáról. Végül sikeres houstoni üzletember lett, aki horgonylánc-csörlőket gyártott és értékesített tengeri fúrótornyok számára. Később a céget eladta, majd nyugdíjba vonult, de kénytelen volt újra munkát találni, amikor a pénze kezdett elfogyni. Így aztán egy houstoni olajmező-ellátó vállalkozásnál talált munkát. Ezután Corpus Christiben vett egy hajógyárat, kétmillió dolláros hitelt vett fel hajók építéséhez szükséges kellékekre. Azonban a bank kirántotta alóla a hitelt, és emiatt csődöt kellett jelentenie.

Rountree a depressziójában elvett egy 31 éves nőt, akit egy bárban ismert meg, és akkoriban sokat drogozott és ivott. Egy évvel később véget ért a lamúr, és elvált. Ekkor, 86 évesen kezdte meg a bankrablási sorozatát, hogy bosszút álljon,visszavágjon a bankoknak, amiért tönkretették. Ám a Corpus Christiben elkövetett első bankrablása után ez több lett, mint bosszú. Rountree azt mesélte, hogy ez egy olyan késztetéssé vált, ami arra ösztönözte, hogy újra és újra raboljon. „Amikor kiraboltam egy bankot, és kisétáltam az ajtón, egyfajta adrenalinlöketet kaptam. Lehet, hogy öt percig tartott, de lehet, hogy 30 percig. Jól éreztem magam tőle” – mondta az egyik interjújában.

Amanda Rice Stevenson: Florida legidősebb gyilkosa

Az idős asszony unokaöccsét, Johnny Rice-t ölte meg, akivel régóta voltak problémái. A rendőrség rendszeresen járt ki a családhoz a hangos viták miatt. Az nem világos, hogy mi váltotta ki az akkor 97 éves Stevensonból a döntést, hogy lelője unokaöccsét, vagy hogy honnan származott a fegyver, amivel megölte őt. 

A férfi holttestét Johnny felesége találta meg, miután nagy nehezen benyomta az ajtót, amit eltorlaszolt a férje teste. Az idős asszonyt a hátsó szobában találta meg, a padlón pedig egy pisztolyt talált. Stevensont letartóztatták, de az ellene felhozott vádakat végül ejtették, miután bebizonyosodott, hogy az idős asszony demenciában szenved.

Gaston John Pinsard: a szexuális ragadozó

Ő lett a brit szigetek legidősebb elítéltje 96 évesen, miután az 1950-es és 1960-as években két fiatal lány molesztálásáért elítélték. Pinsardot a rendőrség kihallgatta a támadásokról, és később beismerő vallomást tett. Pinsard azt állítja, hogy ő maga is éveken át szenvedett szexuális és fizikai bántalmazásban egy jersey-i gyermekotthonban, és csak a hadseregbe való belépése után jött rá, hogy szexuális kíváncsisága eltér a többi korabeli fiatalemberétől. Pinsard „mocskos ördögként” emlegette magát, és azt állítja, hogy abbahagyta a lányok megérintését, miután rájött, hogy amit csinál, az nem helyénvaló. A bíró 18 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, figyelembe véve a férfi korát és egészségi állapotát.

A 96 éves pedofil John Pinsard, letartóztatása után (Fotó: Profimedia, SWNS)

A 96 éves pedofil John Pinsard, letartóztatása után (Fotó: Profimedia, SWNS)

Forrás: innen, innen és innen.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top