nlc.hu
Család

90 évesen ült vissza az iskolapadba

90 évesen folytatja a világháború miatt megszakadt tanulmányait

Annunziata Murgia szerint tanárai fantasztikusak, az osztálytársai pedig olyanok, mint az unokái.

A tanuláshoz soha sincsen késő és ezt kevesen vallják olyan őszintén mint Annunziata Murgia. Az olasz asszony ugyanis 90 éves korában döntött úgy, hogy visszaül ül az iskolapadba – adta hírül a Guardian cikke alapján a 24.hu. A nő annak idején a második világháború miatt kényszerült arra, hogy félbeszakítsa tanulmányait.

idős hölgy, olvas

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

A cikk szerint Annunziata Murgia a valaha volt legidősebb diák az olasz oktatási rendszerben, aki az úgynevezett licenza media megszerzésére hajt. Olaszországban ezt a bizonyítványt kapják a gyerekek az általános iskola elvégzését követően 14 éves korukban.

A nagymama esti tagozaton végzi az iskolát a szardíniai Dolianova városában.

Szeretek tanulni. Mindig is szerettem. De amikor a háború kitört, megváltozott az egész életem. Dolgoznom kellett, a családom nehéz időkön ment keresztül és segítenem kellett nekik. Akkoriban csak azok tanulhattak, akiknek volt rá pénzük

– magyarázta döntését.

Murgia később varrónő lett, de amikor csak tudott, szabadidejében tanult. Szenvedélye a történelem és a zenetudomány. 

A vizsgán olasz irodalom mellett matematikából is számot kell majd adni. A licenza media szükséges ahhoz, hogy valaki középiskolában tovább tanulhasson.

Irodalomtanára, Marina Pilia szerint Murgia nagyon szenvedélyes és aktív diák. Ugyan van némi gond a hallásával és egy esés miatt a napokban nem volt a legjobb formájában, rendkívül sokat jelentkezik az órákon.

Az eddigi legidősebb vizsgázó egy 87 éves nő volt, ő 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. Murgia azt mondja, tanárai fantasztikusak, az osztálytársai pedig olyanok, mint az unokái. A vizsgáról pedig annyit mondott, hogy mindent bele fog adni.

Az időskori tanulásnak számos jó hatása van. Alig 20 évvel ezelőtt még úgy tartották, hogy ahogy idősödünk, egyre kevésbé képes az agyunk új tudást elsajátítani, azonban mára már bebizonyította a tudomány, hogy ez nem igaz. A valóságban a tanulás lehet az egészség és boldogság záloga. Tavaly év végén a BBC például egy olyan indiai nőről számolt be, aki 104 évesen tanult meg olvasni és írni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top