nlc.hu
Család

Mától csak állami meddőségi klinikák vannak

Életbe lépett: már csak állami intézetekben lehet lombikbébi kezelést kapni

Elindult a lefagyasztott embriók és ivarsejtek elosztása, de elég kaotikus. A 45 felettiek már nem kaphatnak itthon kezelést.

Magyarországon a mai naptól csak és kizárólag állami intézetekben lehet lombik kezelésben részt venni – írta a hvg.hu.

embrió és ivarsejt

Már csak állami meddőségi klinikák vannak (illusztráció: Pixabay)

A magánklinikák működését tiltó törvényt már korábban elfogadták, ma lép életbe.

A várólista eddig is hosszú volt, de most vélhetően még hosszabb lesz, ugyanis több magánklinika, annak ellenére, hogy felajánlotta magát az államnak megvételre, az nem élt vele.

Azok, akik elmúltak 45 évesek, vagy már elhasználták a tb által támogatott 5 alkalmat már csak külföldön kaphatnak lombik kezelést.

A most bezárt klinikák pácienseinek lefagyasztott embriói és ivarsejtjei Rétvári bence államtitkár szerint az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő kapja meg. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a Reprosys Termékenységi Központban tárolt embriókat nem a János kórház, hanem a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft. (vagyis a Dévai Intézet) köteles átvenni.

A nyilatkozók szerint az átadás elindult, de még nem teljes, a kavarodás elég nagy még. Arról nem beszélve, hogy a lefagyasztott embriók és ivarsejtek szállítása kockázatos.

További részletek a hvg.hu cikkében olvashatók. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top