nlc.hu
Család

Kijelölt napokon lehet szülni ezekben a kórházakban

Újabb magyar kórházakban már csak kijelölt napokon lehet szülni

Jász-Nagykun-Szolnok megyében két kórházban is akadozik a szülészeti ellátás.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Mezőtúri Kórházban a jövő hónapban 18 napon keresztül szünetel majd a szülészet-nőgyógyászat, mert nincs aneszteziológus szakorvos. A szolnoki Hetényi Géza Kórházban viszont nőgyógyászból van hiány és a már jól ismert személyi feltételek hiánya miatt júliusban 15 napon keresztül a III-as progresszivitású szülészet-nőgyógyászati ügyelet akadályozott – hívta fel a figyelmet a súlyos problémára Facebook-posztjában Dr. Kunetz Zsombor.

„Mindkét kórház ugyanabban a megyében van, az új jogállási törvény lehetővé teszi a dolgozók kirendelését, így mi sem lenne egyszerűbb a helyzetet megoldani, a Mezőtúri Kórház humánerőforrás-kapacitását a Szolnoki Kórházba átszervezni. Csakhogy kérdés az, mennyi nyugdíjas kolléga látja el a feladatot és átvezénylés helyett inkább a pihenést választanák. De talán ennél is nagyobb probléma, hogy ez a kapacitáscsökkentés a Mezőtúri Kórházat ilyen értelemben be is zárná” – mutatott rá.

Születés

Csak kijelölt napokon! (Fotó: Getty Images)

Az egészségügyi elemző szerint a helyzet az egész térségben veszélyezteti a szülő nők és az újszülöttek ellátását, a Mezőtúri Kórház bezárása esetén viszont legalább egy – szülészeti szempontból – működőképes kórház maradna a megyében.

Az országban több más kórház is küzd hasonló problémákkal: a Mohácsi Kórházban június elsejétől nem lehet szülni, a kismamáknak Pécsre kell mennie. Szolnokon csak hétfőn és szerdán lehet szülni, míg Várpalotán július közepétől augusztus elejéig nem lesz szülészeti ellátás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top