nlc.hu
Család

Örökbe adta egyik ikergyermekét az anya

Örökbe adta egyik ikergyermekét, mert nem engedhette meg magának, hogy felnevelje

A házaspár anyagi okokból volt kénytelen örökbe adni ikergyermekeinek egyikét. A titokra két évtizeddel később derült fény.

Két évtizeddel ezelőtt az amerikai Dawn Voris olyan szívszaggató döntést hozott, amellyel azóta is mindennap együtt kell élnie. A nő 2000 nyarán esett teherbe. Férjével, Clinttel aztán a 12. heti ultrahangon tudták meg, hogy nem egy gyermeket hord a szíve alatt, hanem ikrekkel várandós. Mindez számukra nem volt örömteli hír, mivel nehéz anyagi helyzetben voltak akkoriban. Egymásra néztek és ugyanaz a gondolat járt a fejükben: hogyan is engedhetnének meg maguknak két babát?

„Nagy szeretetet éreztem a babák iránt, de tudtam, hogy nem tudjuk megadni nekik azt az életet, amit megérdemelnek. Nem tudtam rendesen enni, aludni vagy a munkára koncentrálni, miközben két baba növekedett bennem. Senkinek nem mondtuk el, hogy ikreket várok, még anyukámnak sem. Egyfolytában a jövőtől való félelem forgott a fejemben” – idézte fel a megpróbáltatásokat az asszony.

A 20. heti vizsgálaton, amikor Dawn meglátta a két egészséges lány magzatot, rádöbbent, hogy nem tarthatják meg mindkettejüket.

Egy hónappal később Clint és Dawn felkerestek egy magán örökbefogadási irodát, ahol alapos mérlegelés után kiválasztották azt a házaspárt, akinek egyik születendő ikergyermeküket örökbe adják. Ekkor azonban még egy gyötrelmes döntés várt rájuk: ki kellett választaniuk, hogy melyik baba legyen az. Végül Dawn úgy döntött, az a baba kerül az új családhoz, aki másodikként jön világra.

„Tudtam, hogy ezt titokban kell tartanunk, mert elítélnek azért, amit elhatároztunk.”

2001 februárjában a nő császármetszéssel világra hozta Mikaylát és Beckyt. Később végignézte azt is, amint az örökbefogadó szülők elviszik a kislányt. „Ekkor törtem össze. Annyira szerettem volna megtartani őt, felnevelni mindkét babámat. De a papírokat aláírtuk, és már késő volt. Úgy éreztem, megszakad a szívem.”

Hazatérve Dawn még inkább szembesült a döntése súlyával. „Volt egy gyönyörű lányom, de nem tudtam megállni, hogy ne gondoljak Beckyre, a másik babámra, aki nem volt a karomban, és aki nem volt a testvére mellett.”

Az anya depresszióba esett és gyógyszereket kellett szednie. Egy évbe telt, mire elkeseredése enyhülni kezdett. Az évek folyamán rendszeresen eszébe jutott a kislánya. A szívfájdalma akkor volt a legerősebb, amikor Mikayla azt mondogatta, hogy szeretne egy kistestvért.

„Annyira szerettem volna elmondani neki az igazat, de hogyan tehettem volna? Olyan kicsi volt, és tudtam, hogy nem fogja megérteni.”

Részlet a Missing Twin című filmből

A kép illusztráció! (Részlet a Missing Twin című filmből)

Dawn és Clint mindenki előtt elhallgatták örökbe adott kislányuk titkát. 2020 decemberében azonban az asszony kapott egy üzenetet, ami mindent megváltoztatott.

„A Birth Parent Findertől érkezett, egy olyan ügynökségtől, amely segít az embereknek megtalálni a biológiai rokonaikat. A szívem hevesen dobogott, amikor elolvastam, hogy majdnem 20 év után Becky szeretne találkozni velünk.” Az örömöt azonban gyorsan felváltotta az aggodalom:  mit szólna Mikayla, amikor megtudná az igazságot? 

Dawn és Clint végül úgy döntöttek, hogy találkoznak Beckyvel egy kávézóban. „Felnéztem, és láttam, ahogy besétál az ajtón, és pontosan úgy nézett ki, mint Mikayla. Hihetetlen volt.”

A házaspár hosszasan beszélgetett örökbe adott lányukkal és megválaszolták minden kérdését. Becky higgadt reakciója óriási megkönnyebbülést jelentett Dawnnak, ahogy az is, hogy megtudta: lányuknak boldog gyermekkora volt.

Egy fontos lépés azonban még hátra volt. Aznap délután Dawn Mikaylának is elmesélte, hogy van egy ikertestvére.

„Míg felnőttem, mindig is vágytam egy testvérre. Emlékszem, sokszor kérdeztem erről anyát és apát. Szóval hihetetlen volt  Beckyről hallani. Amikor megtudtam, hogy van egy ikertestvérem, csak izgalmat éreztem. Nem haragudtam a szüleimre, amiért ezt eltitkolták előlem. Könnyek között hallgattam, ahogy anya beszél a történtekről, sajnáltam, hogy átment ezen” – idézte fel Mikayla.

Az ikrek hamarosan személyesen is találkoztak. „Csodálatos volt nézni, ahogy beszélgetnek és nevetnek, és úgy néznek ki, mint két borsó a héjában” – emlékezett vissza Dawn.

„Valóban olyan volt, mint egy valóra vált álom. Elképesztő volt az ikertestvérem mellett ülni és látni, hogy mennyi közös van bennünk” – így Mikayla. 

Miután azonban Dawn a családtagok és a barátok előtt is felfedte az ikrek titkát, már nem találkozott azzal a megértéssel, amit a lányai esetében tapasztalt.

A jövőre koncentrálva az asszony úgy döntött, hogy 20. születésnapi bulit szervez a lányoknak. Néhány nappal az összejövetel előtt azonban Becky kezdett eltávolodni. „Nem válaszolt az üzeneteimre, nem jött el a buliba, és végül azt mondta, hogy nem akarja tartani a kapcsolatot. Összetört a szívem” – mondta Dawn.

Mikayla szintén összetört ikertestvére döntése miatt. „Tényleg azt hittem, hogy Becky és én örökre barátok leszünk és ikrekként csodálatos kapcsolat lesz köztünk” – fogalmazott.

Az azóta eltelt hónapokban Dawn és Mikayla is mindent megtett azért, hogy feldolgozza a történteket. Mikayla terápiára is járt, azonban úgy érzi, még mindig fáj a szíve, amiért így alakult. Dawn hozzátette: mindennap gondol másik lányára is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top