nlc.hu
Család

Mulasztás a János Kórházban

Nem vette észre a János Kórház orvosa, hogy eltört a kisbaba combcsontja, hazaküldte a szülőket

A kisfiút megvizsgáló orvosok megszegték a szakmai szabályokat.

A Blikk nemrég számolt be arról, hogy egy 10 hónapos kisbabára ráesett a 7 éves nővére, szülei a János Kórházba vitték a csecsemőt, ahol egy gyors vizsgálat után – semmi különöset nem találva – hazaküldték őt. Peti állapota azonban másnapra sem változott, végül a Madarász utcai gyermekkórházban megállapították, hogy a kisfiú egyik combcsontja eltört, ezért a lábát begipszelték.

Az édesapa feljelentése alapján nyomozás indult az ügyben, és a rendőrség által kirendelt igazságügyi orvos szakértő arra jutott, hogy a János Kórház traumatológiai osztályán a kisfiút megvizsgáló orvosok megszegték a szakmai szabályokat, és a gyermek nem részesült megfelelő, szakszerű kezelésben. A fizikális vizsgálat ugyanis nem volt megfelelő, mivel az egyik doktor úgy állította négykézlábra a babát, hogy közben a kezével megtartotta őt.

A baba apja, Galsa Péter elmondta, a doktor kitartott amellett, hogy a röntgenfelvétel nem szükséges, hiába kérte erre a kisbaba édesanyja. Az orvos a szembesítésen hozzátette, hogy mellkassérülést diagnosztizáltak, ám ebben az esetben nincs protokoll arra, hogy a kicsit kötelező jelleggel fel kellett volna venni a kórházba. Főleg, hogy nem gyanakodtak belső sérülésre sem. A szülők ezzel nem értettek egyet, hiszen már az orvosoktól úgy tudták, bár a babák mellkasa rugalmas, ezért az ütések rendszerint nem okoznak törést, viszont súlyos belső sérülésekhez vezethetnek, amelyek általában néhány nap elteltével jelentkeznek. Ezért a mellkassérülést elszenvedett kicsiknél ajánlott a kórházi megfigyelés, ami a János kórházban elmaradt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lap megkeresésére az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy „a büntetőeljárás folyamatban van, melynek során egy férfit hallgattunk ki gyanúsítottként.”

A kisbaba szerencsére felépült.

Egy csecsemő lába zokniban

Fotó: Unsplash/Taisiia Shestopal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top