nlc.hu
Család

A Murdaugh család körüli rejtélyes halálesetek

Kegyetlen és titokzatos gyilkos dinasztiáról készült sorozat

A Netflix Kettős gyilkosság Dél-Karolinában című minisorozata a Murdaugh-család körüli rejtélyeket dolgozza fel.

2015-től éveken át egy kis, dél-karolinai közösséget erőszakos gyilkosságok sorozata rázta meg. Ráadásul úgy néz ki, mindegyik haláleset egyetlen családhoz köthető: a befolyásos és gazdag Murdaugh-ékhoz, azon belül pedig látszólag egyetlen családtaghoz. A Murdaugh-család egy évszázados múltra visszanyúló jogászvállalat tulajdonosai a dél-karolinai Hamptonban, melynek egészen 2021-es – pénzügyi visszaélésekről szóló vádak miatti – visszavonulásáig Alex Murdaugh, polgárjogi ügyvéd volt az igazgatója. Alexnek nagy hatalma és ráhatása volt a helyi hatóságokra – csak úgy, mint előtte apjának, nagyapjának és dédapjának is, akik mind államügyészként váltak ismertté.

Csakhogy a Murdaugh-dinasztia hat év alatt szépen lassan darabjaira hullott: mégpedig olyan események következtében, melyek összesen öt ember halálát okozták. Alex mindkét fiának meghalt egy-egy barátja, Mallory Beach és Stephen Smith, ahogy a család házvezetőnője, Gloria Satterfield is, végül pedig meggyilkolták Alex feleségét, Maggie-t és kisebbik fiát, Pault. Emellett pedig valaki fejbe lőtte Alexet is, aki a (látszólagos) gyilkossági kísérletet túlélte. Úgy néz ki, hogy a halálesetekben, illetve azok eltussolásában egyetlen ember keze volt benne: Alex Murdaughé.

Murdaugh család

Alex, Paul és Maggie Murdaugh, valamint Paul barátnője (Fotó: Netflix)

A gyilkosságsorozat, ami megrázta Dél-Karolinát

A Murdaugh-családhoz köthető kálvária 2015-ben kezdődött Stephen Smith halálával. Hogy pontosan mi történt a 19 éves, ápolónak tanuló fiúval, az a mai napig rejtély, Stephen szülei azonban biztosak benne, hogy a gyermeküket meggyilkolták. A környék lakói egyetértenek Smith szeretteivel, és arról suttognak, hogy a fiú halálához köze volt Murdaugh család egy, vagy több tagjának. Stephen ugyanis Alex idősebbik fia, Buster gimnáziumi osztálytársa volt, a pletykák szerint pedig több volt köztük barátságnál. A fiúra 2015 júliusában találtak rá Hampton megye egyik sötét útjának közepén mély vágásokkal a fején. Az autóját, aminek hiányzott a tanksapkája, tőle három mérföldre találták meg. Első körben a rendőrség cserbenhagyásos gázolásként kezelte az ügyet azonban 2021-ben újra megnyitották az aktákat.

Három évvel később újabb gyanús haláleset történt, ezúttal a Murdaugh-házban. Gloria Satterfield, a családnak hosszú évek óta dolgozó házvezetőnő állítólag véletlenül megbotlott a lépcsőn, és ez vezetett a halálát okozó súlyos fejsérüléshez. Az ügyet azonban nem vizsgálta meg halottkém, nem készült boncolás sem, Gloria halotti bizonyítványában pedig „természetes ok” szerepel. Bár a nő két fiának járt volna az édesanyjuk tragédiája után az életbiztosítás, 2021-ig sem kapták meg a pénzt. Kiderült, hogy a Gloria halálakor furcsán viselkedő Alex áll a háttérben: az ügyvéd biztosítási csalást követett el, és 4,3 millió dollárra károsította meg a Satterfield-fiúkat, akik ezután pert nyertek és több, mint 6,5 millió dollár kártérítést kaptak. 2021-ben a rendőrség Gloria esetében is bűnügyi nyomozást indított.

Buster és Paul Murdaugh

Buster és Paul Murdaugh (Fotó: Netflix)

2019-ben Alex kisebbik fia, Paul is egy gyilkossági ügybe keveredett. Eszerint ő volt a felelős egy barátja, a 19 éves Mallory Beach haláláért, miután részegen vezetett egy hajót és balesetet okozott. Bár Paulra tárgyalás várt, a családja presztízse és a helyi hatóságra gyakorolt befolyása miatt, nem rögtön, a helyszínen tartóztatták le. Mallory ügyében azonban most először kicsúszott a Murdaugh-k kezéből az irányítás, Alex pénzügyi csalásaira pedig szépen lassan fény derült.

A Netflix sorozata két ember halálára koncentrál

Alex óriási nyomás alatt került 2021 nyarán, hiszen már nyomoztak után a hatóságok a fehérgalléros bűncselekményei miatt. Ekkor azonban még két ember elhunyt, az ő haláluk híre pedig felforgatott mindent. A férfi feleségét, Maggie-t, és fiát, Pault is meggyilkolták. Egy évvel később, ezekért a gyilkosságokért letartóztatták a családfőt. A tárgyalás jelenleg is folyik, de hogy pontosan mi vezetett Paul és Maggie halálához, nem kell a bírósági híreket tanulmányoznod.

Alex Murdaugh

Alex Murdaugh a bíróságon (Fotó: Netflix)

A Kettős gyilkosság Dél-Karolinában című dokumentumsorozat ugyanis éppen ezzel az esettel foglalkozik. A Netflixen február 22-én debütáló háromrészes true crime sorozat amellett, hogy bemutatja a Murdaugh-család örökségének teljes pusztulását, a mélyére ás annak, mi történt Maggie-vel és Paullal, és hogyan vált Alex Murdaugh a kettős gyilkosság első számú gyanúsítottjává.

(Forrás: People, Netflix Tudum)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top