nlc.hu
Család

Poénnak szánta a DNS-tesztet, tönkretette a családot

„Jó ötletnek tűnt DNS-tesztet venni, de az eredmény tönkretette a családomat”

Egy amerikai tinédzser néhány tízezer forintnak megfelelő összegért vett DNS-teszteket, de megrázó dolgok derültek ki a családjáról, például az, hogy az apja nem is az, akinek hitte.
Otthoni DNS-tesztet végez egy nő

Egy 19 éves fiatalember DNS-tesztre költötte a születésnapi pénzét, mert jó szórakozásnak gondolta, de egy életre megbánta a döntését, mert az eredmény teljesen felforgatta a családja életét.

A fiatal a Redditen osztotta meg, hogy őt is elkapta a közelmúltbeli őrület, ezért 99 dollárért fontért (37 ezer forint) DNS-tesztet vásárolt magának és az apjának. Miután megkapta az eredményeket, a weboldalon belépett a lehetséges rokonok részlegébe, hogy megnézze a találatokat.

A tinédzser teljesen ledöbbent, mert azt látta, hogy az apjával csak 29,2 százalékban egyezik a DNS-ük, és azt írták, hogy valószínűleg a féltestvére. Később azt is megtudta, hogy 24,6 százalékban osztozik a DNS-ében az unokatestvérével, aki szintén csinált egy tesztet – ez szintén azt jósolta, hogy a féltestvére, mivel az unokatestvérek általában 12 százalék körüli egyezőséget mutatnak.

A fiatal nem tudott minderre magyarázatot adni, első gondolata az volt, hogy biztosan hibás volt a teszt, de ezek a százalékos arányok nagyon pontosak, nem valószínű, hogy azokkal van gond.

Az egyetlen reális magyarázat az volt, hogy a nagybátyám, vagyis az unokatestvérem apja, az apám testvére valójában a vér szerinti apám.

– állapította meg a tinédzser, akit érthető módon letaglózott a felismerés.

Miután magához tért, mindezt elmondta az anyjának, és kerek-perec megkérdezte tőle: „megcsalta-e apát David bácsival?” Az anyja először mindent tagadott, aztán a DNS-tesztek eredményei hallatán sírva a földre zuhant, és könyörgött a fiának, hogy ne mondja el az apjának.

A tinédzser ezután felhívta az unokatestvérét – valójában féltestvérét – és mindent elmondott neki; a lány sikítva tette le a telefont. Ezután hazament a fiú apja – aki tulajdonképpen a nagybácsi –, és megkérdezte, hogy mi a baja az édesanyjának. A fiatal végül neki is elmondott mindent.

„A következő órákban hallottam, ahogy az egész családom szétesik az ajtómon túl – idézte fel a történteket a fiú. – A szüleim heves vitába keveredtek, és a nagyszüleim odarohantak, hogy megnézzék, mi történik. Úgy érzem magam, mint egy sz*r – tudom, hogy nem az én hibám, de nem tudok mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy ez az egész miattam van. Ha másra költöttem volna a születésnapi pénzemet, akkor mindez nem történt volna meg, de egy másik részem örül, hogy tudom az igazságot.”

A Redditen sokan támogató hozzászólásokat írtak, többen azon az állásponton voltak, hogy ebben a történetben egyedül az anyja és a nagybátyja a hibás, és nem kell bűntudatot éreznie. Tanácsokat is adtak neki, az egyik kommentelő azt javasolta, hogy próbálja megmenteni a családtagjai közötti kapcsolatokat, például hívja fel az apját, és mondja el neki, hogy még mindig az apjának tekinti.

Az utóbbi években már bárki számára elérhető DNS-tesztek miatt sok hasonló, megdöbbentő családi titokra derült fény. Egy férfi például 15 év után DNS-tesztből tudta meg, hogy nem ő a lánya vér szerinti apja, hanem a felesége egyik kollégája. 

(Mirror)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top