nlc.hu
Család

Félmaratont fut az apa a kerekesszékben ülő lányával

Tizedik félmaratonját futja az apa a kerekesszékben ülő lányával

A fogyatékkal élő 24 éves lány nagyon szeretett volna a futóversenyeken részt venni, édesapja pedig megvalósította az álmát.
Kerekesszékesek a futóversenyen

James Ridgeway haditengerészeti veterán életében mindig jelen volt a futás, hiszen formában kellett tartania magát. Gyakran indult rövidebb 5 kilométeres versenyeken, de hosszabb távokat nem teljesített.

2019-ben egy bevetés után hazatért a kaliforniai Visaliába, és futni ment a fiával. A kocogás után azonban Ridgeway 24 éves lánya, Gaby – aki nehezen beszél és kerekesszékkel közlekedik – szomorú lett, mert nem tarthatott velük.

Gaby egy ritka genetikai betegséggel született, ami értelmi fogyatékosságot és rohamokat okozhat. A szindróma miatt kihívást jelent számára az agyában és a testében lévő funkciók összehangolása. Agyi bénulással és gerincferdüléssel született, ami befolyásolja a beszédét és a szellemi fejlődését. Csak az egyik szemére lát, és rövid ideig képes ugyan állni, önállóan nem tud járni, így kerekesszékkel közlekedik.

Az apa elhatározta, hogy teljesíti lánya kívánságát, és elkezdenek együtt futni. Az Ainsley’s Angels nevű szervezeten keresztül tudtak szerezni egy olyan kerekesszéket, amellyel futni is lehet, így 2019-ben megalakult a Team Ridgeway.

„Mindig is félmaratont akartam futni, de először csak teszteltük a határait, hogy milyen hosszút tudunk menni, és Gaby meddig élvezi – mondta Ridgeway a távok növeléséről, amelyeket ő és Gaby együtt tettek meg. – Szereztünk egy hangszórót, felraktuk a kerekesszékre, és ez mindent megoldott. Imádja a zenét, szeret táncolni, szereti üvölteni a kedvenc dalát, úgyhogy ez volt a kezdet.”

Azóta apa és lánya több futóversenyen vett részt közösen, a Team Ridgeway nemrégiben Las Vegasban ünnepelte a 10. félmaratonját, amikor 12 ezer másik futóval együtt futottak végig a Stripen éjszaka. A verseny igazán különleges volt, mert Gaby kiszállt a kerekesszékéből a célba érkezésnél.

„Csak fogtam a vállát, sikoltozott, miközben a tömeg tombolt, ő pedig felemelt kézzel élvezte a versenyt” – emlékezett vissza James Ridgeway a Las Vegas-i verseny befejezésére.

A páros egyelőre nem tervezi, hogy hosszabb távon induljon, de egy kis szünet után hamarosan elkezdenek edzeni a következő versenyre, amelyen egy jótékonysági szervezetnek is gyűjteni fognak.

Korábban videóban mutattunk be egy másik különleges futóteljesítményt: maratont fut együtt Gábor, aki kerekesszékes és Ádám, aki vak.

(Yahoo)

(Kiemelt kép: Facebook/Ainsley’s Angels of America)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top