nlc.hu
Család

Takács Péter az endometriózisról és a meddőségi klinikákról

Az egészségügyi államtitkár szerint ezért lettek rosszabbak a mutatók, mióta államosították a lombikprogramot

Takács Péter is részt vett egy konferencián az endometriózisról, ennek kapcsán is nyilatkozott.

A hétvégén tartottak egy konferenciát az endometriózis hónapja kapcsán, ahol Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy olyan új szakmai irányelvről beszélt, ami lerövidítené a betegség diagnosztizálásának folyamatát.

„Azt várom tőle, hogy az ellátórendszer minden szintjén dolgozó és az endometriózissal kapcsolatba kerülő szakember pontos iránymutatást kapjon azzal kapcsolatban, hogy mi az ő dolga akár a diagnosztika,  akár a terápia terén és így ez az idő tovább rövidülhet” – nyilatkozta.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az endometriózis hónapja alkalmából tartott konferencián a Közép-Európai Egyetemen 2023. április 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Salamon Adrienn, az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, korábban nagyon sokszor tapasztalták, hogy valakinek akár 5-6 lombikja is volt és nem derült ki az endometriózisa, csak az ötödik után. „Most viszont bekerül az egész programba, hogy már rögtön az elején, még amikor semmi nem történt, feltesznek olyan célzott kérdéseket,  amire hogyha igen a válasz, akkor azonnal tovább lehet őket küldeni a centrumba, és nem felesleges lombikkezelésekbe mennek bele a nők” – nyilatkozta. 

Mindeközben a napokban arról szóltak a hírek, hogy amióta az állam átvette a meddőségi klinikákat, azóta romlott a lombikkezelések hatékonysága. Az RTL Híradója erről is megkérdezte azt államtitkárt, aki azt mondta, mióta ingyenes az ellátás, 20 százalékkal több a jelentkező a meddőségi centrumokban.

„Most hozzájutnak a kezeléshez azok is, akiknek mondjuk egy magánellátónál esélye sem lett volna, hiszen nem tudták volna megfizetni ezeknek a költségeit. Sajnos ők a korban előrehaladtak, a 40 éves kort betöltötték, és ott azért a hatékonyság radikálisan csökken” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top