nlc.hu
Család

Agydaganat három generáción át

Megtizedelte a családját az agydaganat legveszélyesebb fajtája

Három generációt is érint a halálos agydaganat.

Egy nő családját halálos agydaganatok tizedelték meg. A szakértők szerint ennek esélye „kevesebb, mint egy a milliárdhoz”.
 
Az 54 éves Claire Cordiner egy év különbséggel glioblastoma (GBM – az agydaganat legagresszívebb formája) miatt veszítette el édesanyját és nővérét, most pedig tizenéves unokaöccse hospice gondozás alatt áll szintén agydaganat miatt. Claire sem egészséges, nála korábban mellrákot diagnosztizáltak.
 
Anyja, Margaret O’Kane 2008 októberében halt meg, míg legfiatalabb testvére, Angie Jones 2009 decemberében, mindössze 36 évesen hunyt el. Megdöbbentő módon Angie egyetlen gyermekénél, Max Jonesnál is diagnosztizálták a kórt mindössze 18 évesen. Max jelenleg palliatív kezelésben részesül  daganata miatt.

2004-ben Max anyja, Angie fájlalni kezdte a lábait, melyek időnként teljesen lebénultak, és „rángatózó mozdulatokat” is tapasztalt a karjában. Kemoterápiát és sugárkezelést kapott, aztán 2009-ben az orvosok kifogytak az ötletekből.
 
Claire és Angie édesanyja, Margaret hasonló sorsra jutott még 2007 szeptemberében. Az asszony azt hitte, kisebb agyvérzést kapott, és miután beszélni sem tudott, az MRI-vizsgálat két agydaganatot mutatott ki. A műtét során csak az egyik daganat egy részét tudták eltávolítani. Margaret 2008. október 1-jén halt meg, mindössze egy évvel a diagnózis felállítása után.
 
Ha ez nem volt elég nehézség Claire-nek és családjának, tizenéves unokaöccse, Max, Angie fia 2022 júniusában rosszul lett, és fájni kezdett a lába.

A fájdalom annyira elviselhetetlenné vált, hogy a Hairmyres-i Egyetemi Kórházba ment, ahol a CT és MRI vizsgálat felfedezte a daganatot az agyában. Őt is megműtötték, intenzív kemo- és sugárterápiát kapott, egy ideig jól is volt, de 2023 januárjában ismét kórházba került. Két további daganatot találtak, egyet az agyán és egyet a gerincén, így a kezelés nyilvánvalóan nem működött. Ő most palliatív ellátást kap.
 
Dr. Karen Noble, a Brain Tumor Research kutatási, igazgatója elmondta:

Rendkívül ritka, hogy egy család három generációját diagnosztizálják ugyanazzal a halálos agydaganattal; kevesebb, mint egy a milliárdhoz.

Időnként hallunk olyan esetekről, amikor testvéreket diagnosztizálnak, de ez az első ilyen eset, amelyről a Brain Tumor Research jótékonysági szervezetnél tudomást szereztünk.”
 
Hozzátette: jelenleg kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a daganatok örökletesek, de nyilvánvalóan további kutatásokra van szükség.

 

MRI vizsgálat

MRI: Fotó: Unsplash

 (via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top