nlc.hu
Család

A gyerekekre bízzák, megtanulnak-e írni és olvasni

Ez a házaspár a gyerekeire bízza, megtanulnak-e írni és olvasni

Matt és Adele Allen brightoni otthonában a három gyermekük az úr, ők hozzák meg a döntéseket a saját életükkel kapcsolatban.

A 39 éves Adele és a férje, Matt tudatosan adott hatalmat három gyermeke kezébe, mert abban hisznek, hogy a gyerekek tudják a legjobban, mihez akarnak kezdeni az életükkel. A 12 éves Ulysses, a nyolcéves Ostara és a négyéves Kain azt is eldöntheti, akarnak-e részesülni oktatásban, és ha igen, akkor mikor. A házaspár hisz a gyermeki autonómiában, szerintük ez önazonosságot ad a gyerekeiknek.

Ulysses emiatt tízévesen tanult meg írni és olvasni, de szerintük ezzel semmi gond nincs. Ők nem használják az iskolarendszert, inkább leszoktatják a gyerekeiket róla, a gyerekeket az iskola helyett az anyjuk neveli, aki otthon maradt velük – derül ki a Ladbible beszámolójából.

Az Allen család

Matt, Adele és a gyerekek (Fotó: Profimédia)

Hiszünk a gyermekek autonómiájában, és abban, hogy lehetővé tesszük a gyerekek számára, hogy irányítsák életüket, saját döntéseket hozzanak, és eldöntsék, mi történjen az életükben, ahelyett, hogy diktálnának nekik

– vallja Adele, hozzátéve, hogy a szabad életmódjuk nem jelenti azt, hogy ne kapnának útmutatást a felnőttektől. Egyszerűen csak minden döntésbe bevonják őket. Allenéknél a gyerekek akkor fekszenek, amikor szeretnének, és akkor ébrednek, amikor úgy tartja kedvük, ugyanis nem szeretik az ébresztőórákat. Enni is akkor ehetnek, amikor megéheznek, és ahogy öregszenek, az ételt már maguknak kell elkészíteniük. Nincs házimunkájuk vagy felelősségük, hogy segítsenek a ház körül. Adele minden gyermekét hároméves koráig szoptatta, hogy jó alapokat teremtsen ezzel az egészségüknek.

Sokan persze nem nézik jó szemmel az életvitelüket, rendszeresen kapnak megjegyzéseket, mert szerintük az emberek összekeverik a megengedő szülői magatartást azzal, ahol egyáltalán nincsenek határok és útmutatás. Ők azonban teljes felelősséget vállalnak a tetteikért. Nemcsak az iskolarendszert, hanem az egészségügyi rendszert sem használják, például a védőoltásokban sem hisznek. Az életük a „csináld magad” jegyében telik. Arról sajnos nem szól a fáma, mit szólnak mindehhez a hatóságok, abban pedig csak bízni tudunk, hogy előbb-utóbb azért így is megtanulnak majd írni és olvasni, és remélhetőleg nem esik komolyabb bajuk a védőoltások elmaradása miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top