nlc.hu
Család

Meghalt egy 16 hónapos kislány az anyja miatt

Elmennél nyaralni úgy, hogy magára hagyod a 16 hónapos gyerekedet?

A címben megfogalmazott kérdésre minden normális embernek az a válasza, hogy nem hagyná egyedül a 16 hónapos gyereket még egy órára sem, nemhogy egy 10 napos nyaralás idejére. Egy anya mégis megtette és ezzel megölte a gyerekét.

Valami komoly baj lehet annak az anyának a fejében, aki lelép otthonról 10 napra nyaralni úgy, hogy otthon hagyja egyedül a 16 hónapos gyerekét. Csak arra tudunk legalábbis gondolni, hogy Kristel Candelario zavarodott elme lehet, amiért ezt tette a gyerekével, Jailynnel, akit holtan talált a kiságyban, amikor hazaért a nyaralásból. A nő elismerte, hogy a kislányt magára hagyta erre a hosszú időre felügyelet nélkül, ami azért is érthetetlen, mert a szomszédok szerint régebben többször is megkérte őket, hogy vigyázzanak Jailynre, most azonban egy szó nélkül lelépett az anya.

A helyzet teljesen elképzelhetetlen számunkra, pedig sajnos nem egyedülálló a történet. Emlékezzünk csak vissza a világ egyik leghíresebb eltűnt kislányára, Madeleine McCannre, aki 2007-ben, háromévesen tűnt el egy portugál üdülőhely apartmanjából, ahol egyedül hagyták a szülők, amíg átmentek enni egy 120 méterre lévő étterembe – azóta sem tudni, mi történt vele, pedig a fél világ őt kereste.

Vagy hogy ne menjünk vissza ennyire az időben, ebben az évben történt, hogy a szülők a reptéren hagyták a babájukat, mert kiderült, hogy neki is repjegyet kellene venni. Simán felszálltak volna a gépre, ha a reptéri személyzet nem lép közbe. Pár éve pedig egy anya az öt gyerekét hagyta otthon egyedül, hogy elmenjen a szeretőjével egy többnapos kiruccanásra, a gyerekek között a legnagyobb 12 éves, a legkisebb pedig 15 hónapos volt, akit nem tudtak ellátni rendesen a nagyobb testvérek, így elég rossz állapotba került az anyuka nyaralásának végére.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Arról gyakran felizzik a vita, hogy mikortól lehet egyedül hagyni egy gyereket, legutóbb itthon Nyári Dia színésznő került kereszttűzbe, mert a négyéves gyerekét otthon hagyta a házban, amíg elszaladt a kutyáját keresni. Bár csak 20 percről volt szó, és szerencsére nem lett semmi baja a gyereknek, de érthető módon felháborodtak az eseten a követői.

Most, hogy elindult a nyári szünet, ez a kérdés aktuális és égető: ezért nem győzzük elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy ne hagyd egyedül otthon a gyereket, ha nincs még abban a korban és érettségi szinten!

Lehet, hogy mi úgy nőttünk fel a 80-90-es években, hogy kulcsos gyerekek voltunk már hatévesen, de ettől még egyáltalán nem ez a követendő példa, és szerencsére azóta jóval több tudással vagyunk felvértezve szülőként, és felismertük, hogy milyen veszélyes lehet ez a gyerekre nézve. A kisebbeket pedig még 20 percre sem hagyjuk magára. Nemcsak mi mondjuk ezt, hanem a gyermekvédelmi szervezetek világszerte azt javasolják, hogy a hat éven aluli gyerek semmiképp se maradjon otthon szülői, felnőtt felügyelet nélkül. A National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) ajánlása szerint:

  • Csecsemőket, totyogókat és kisgyermekeket (8 hónaptól 6 évig) soha ne hagyjuk egyedül.
  • A 12 év alatti gyerekek hosszabb időre ne maradjanak otthon egyedül, mert még nem elég érettek ahhoz, hogy megbirkózzanak egy vészhelyzettel.
  • 16 év alatti gyerekeket ne hagyjunk éjszakára egyedül.

Magyarországon a gyermekvédelmi törvényben annyi szabályozást találunk, hogy „az életkornak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést” biztosítani kell a gyerekeknek, de arra nem tér ki a jog, hogy hivatalosan hány éves kortól maradhat egyedül egy gyerek és mennyi időre – valószínűleg épp azért, mert ez nagyban függ attól, hogy mennyire érett és milyen a személyisége a gyereknek.

Bármennyire is véleményes, hogy mikortól maradjon otthon a gyerek, az nem egyéni preferencia kérdése, hanem teljesen egyértelmű, hogy egy csecsemőt, aki nem tudja ellátni magát, nem hagyunk magára. Aki mégis így tesz, annak nem való gyerek, és a Jailynhez hasonló gyereknek még az állami gondozás is jobb és biztonságosabb lesz valószínűleg, mint a saját anyja, aki napokra egyedül hagyja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top