nlc.hu
Család

Veszélyes, ha a férfi más nőket nézeget?

Nem veszélytelen, ha a pasid más nőket nézeget

Nem, ez nem csalás, de elég nagy probléma is lehet az ártatlannak indult nézegetésből a párterapeuta szerint.

Természetesen az továbbra is igaz, hogy nem jelent megcsalást, ha vonzó embereket megnéz az is, aki amúgy boldog párkapcsolatban él, de Caroline Madden pár- és családterapeuta, az After A Good Man Cheats című könyv szerzője szerint figyelmeztető jel is lehet a kifelé nézegetés.

„Attól, hogy elkötelezett párkapcsolatban élsz, még nem vagy vak, normális, hogy észreveszed a szép embereket – nyilatkozta Madden a Fatherly magazinnak. – Emberi dolog a pillantás, ezért ha észreveszünk valakit, aki jól néz ki, az általában rendben van. Inkább arról van szó, hogy ne hagyjuk, hogy ez a pillantás egy lejtő kezdete legyen.”

A lejtő pedig az, amikor a nézésből továbblép a férfi, és kapcsolatba akar lépni a vonzó nővel. „Az emberek általában azzal áltatják magunkat, hogy nincs valós kockázata a megcsalásnak, majd közel kerülnek ahhoz a személyhez, akihez vonzódnak – mondja Madden. 

Ezért ha bárki iránt bármilyen módon, formában érzel valamit – függetlenül attól, hogy úgy gondolod, hogy ő is ugyanúgy érez irántad, vagy sem –, nem szabad közelítened felé, ha nem akarod a párkapcsolatodat veszélyeztetni.

A Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent kutatás alátámasztja, hogy önmagában a más vonzó emberek megnézése nem borítékolja a hűtlenséget. Miután 233 friss házaspárt követtek három és fél éven át, a Floridai Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy azok, akik gyorsan félrenéztek, miután megpillantottak egy vonzó személyt, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel csalták meg a párjukat, mint azok, akik alaposan és kitartóan nézték azt, akit vonzónak találtak. Egy másik tanulmánysorozat pedig kimutatta, hogy a párunkon kívül szép embereket nézegetni nem feltétlenül kockázatos – ha képesek vagyunk önkontrollt tanúsítani és ellenállni a kísértésnek.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„Az, hogy a vonzó emberek nézegetése káros-e vagy sem, attól függ, hogy ki nézelődik – mondta el a kutatást vezető pszichológus, Ashlyn Brady. – Ha az illető hajlamos arra, hogy a partnerén kívül más vonzó embereket is észrevegyen, az problémát jelenthet, ha általában alacsony az önkontrollja, vagy ha az önkontrollja sérült, például ha fáradt, stresszes vagy részeg.”

Bár ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy a nézelődés nem mindig vetíti előre a félrelépést, ne vegyük ezt úgy, hogy nyugodtan bámészkodhatunk. Madden szerint a rutinszerűen másokban való gyönyörködés figyelmeztető jel, hogy meg kell vizsgálni a kapcsolatunkat. „Általánosságban elmondható, hogy ha jobban észreveszel másokat, az azt jelentheti, hogy nem elégülnek ki az igényeid a kapcsolatodban – mondta Madden. – Ez az a pont, ahol nagyon fontossá válik, hogy ezt a nézelődésre szánt energiát tedd vissza a párkapcsolatba. Kérdezd meg magadtól, hogy mi is történik valójában.”

Amikor a férfiak kevesebbnek érzik magukat, vagy úgy érzik, hogy a férfiasságukat megkérdőjelezik, Madden szerint néha elkezdenek a nőknél keresni megerősítést. Ez persze elindíthatja azt a bizonyos lejtőt a megcsalás felé. A „nézelődni szabad, amíg nem nyúlsz hozzá” feltevés másik nagy kikötése, hogy soha nem elfogadható, ha a partnered jelenlétében szemezel másokkal – különösen, ha ez inkább egy elnyújtott, mint egy gyors pillantás.

Ez rendkívül tiszteletlen a pároddal szemben.

Ha rendszeresen más nőket nézel, túl hosszan bámulsz, próbálsz szemkontaktust teremteni, vagy a melleiket nézed, miközben a partnereddel vagy, akkor valószínűleg nem vagy elég érett ahhoz, hogy ebben a kapcsolatban legyél. Miért próbálod felkelteni ennek a személynek a figyelmét, ha a következő lépés nem a megcsalás?”

Mindezeket figyelembe véve tehát nem gond az, ha észrevesszük, hogy léteznek szép emberek, de ne is legyintsünk rá, mert nem teljesen ártalmatlan mások nézegetése. Bármilyen interakció a gyors pillantáson túl már veszélyes lehet a párkapcsolatra nézve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top