nlc.hu
Család

Testvérétől kapott méhhel lehet anya egy 34 éves nő

Testvérétől kapott méhet, végre édesanya lehet a 34 éves nő

Nagy-Britannia első méhátültetése sikerrel zárult.
Sikeres volt az első brit méhátültetés.

„Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az elmúlt hét sebészpályafutásom eddigi legstresszesebb hete volt” – idézi az Independent című brit lap Richard Smith professzort, aki vezető sebészként vett részt Nagy-Britannia első méhátültetésén. A professzor a lapnak elárulta, a többórás beavatkozás, melyhez 30 ember megfeszített munkájára volt szükség, végül hatalmas sikerrel zárult.

„Szerencsére mind a donor, mind pedig a recipiens jó állapotban van a műtétet követően” – árulta el a professzor, aki hozzátette azt is, az eljárás annyira sikeres volt, hogy a 34 éves recipiens – aki 40 éves nővérétől kapta a szervet – az év utolsó hónapjaiban mesterséges megtermékenyítéses kezeléseken is részt vehet majd.

Az Independent cikkéből kiderül, hogy a recipiensnek azért volt szüksége az átültetésre, mert egy meglehetősen ritka, úgynevezett Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser szindrómában szenved. A betegség, ami a világon minden 5000. nőt érint, a női szaporítószerveket károsítja: a szindrómában szenvedő nőknél a méh ürege hiányzik és az esetek nagy részében a hüvely felső kétharmada sem fejlődik ki teljesen.

A cikk szerint a 34 éves nő végtelenül boldog a műtét eredményével és azt reméli, a testvérétől kapott méh segítségével nem egy, hanem rögtön két kisbabát is ki tud majd hordani. „Az átültetést követően a méh egyelőre hibátlanul működik, így nem látjuk akadályát, hogy a felépülést követően a betegünk termékenységi kezelésnek vesse alá magát.”

A szakemberek szerint az új szerv legfeljebb 5 évig marad működőképes az átültetést követően: azután el kell majd távolítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top