nlc.hu
Család

Idősek aránya Japánban

Iszonyú gyors ütemben öregszik Japán lakossága, ijesztő adat látott napvilágot

Minden szeptember 3. hétfője az Idősek Tiszteletének Napja Japánban. Ebből az apropóból tett közzé friss adatokat a belügyi tárca.
idős

Első alkalommal emelkedett 10 százalék fölé a 80 évesnél idősebb korosztály részaránya Japán teljes népességében. Mint az MTI írja, a korosztály létszáma 270 ezerrel nőtt az előző évihez képest, és ezzel elérte a 124,6 milliós Japán összlakosságának a 10,1 százalékát.

A rangsor élén

Japán lakossága gyors ütemben öregszik, az országban a világon a legmagasabb az idős korosztály részaránya. Az országban idősnek tekintett korosztály, a 65 év felettiek részaránya 29,1 százalék, ami szintén rekord, számuk pedig 36,23 millió.

Az idős korosztály részarányának rangsorában Olaszország és Finnország követi Japánt 24,5 és 23,6 százalékkal. (Amúgy Magyarország is közelít ehhez az arányhoz, nálunk körülbelül minden 5. ember 65 év feletti).

Több az idős nő

A 65 év feletti korosztály többsége, 56,6 százaléka nő Japánban, ami a nők magasabb várható élettartamát tükrözi. A korosztályon belül 20,51 millió a nők száma, míg a férfiaké 15,72 millió. A 75 évnél idősebbek száma először lépte át a 20 milliós határt, 20,05 milliót számlál, ami a teljes népesség 16,1 százaléka.

Az idősek egyébként nem csak az Idősek Tiszteletének Napján kapnak különleges törődést a fiataloktól. Japánban ugyanis a kultúra része, hogy tisztelik az öregeket, hallgatnak a szavukra és kifejezetten nagy szégyennek tartják, ha valaki nem tud vagy nem akar valamelyik idős hozzátartozójáról megfelelően gondoskodni.

Közben az idős korosztályban az aktívan munkában állók száma már a 19. egymást követő évben emelkedik, és 9,12 millióval újabb rekordot ért el, ami a korosztály 25,2 százaléka, az ország munkaerő-állományának pedig 13,6 százaléka.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top