nlc.hu
Család

Nincs már gyermekorvos Sárváron

Az összes gyermekorvos távozik Sárváron, januártól gyerekorvos nélkül maradhat a település

Nagyon bizonytalan a sárvári gyermekorvosi ellátás jövője.
gyerekorvos

Háromból három gyermekorvos távozik Sárváron. Egyikük felmondott, egy nyugdíjba megy, egy pedig szülés miatt nem tudja ellátni a feladatot. Így a 15 ezres Vas megyei település 2024. január 31. után gyerekorvos nélkül maradhat – számolt be az ugytudjuk.hu. A sárváriak Facebook-csoportot hoztak létre az ügy megoldására.

A gyermekorvosi ellátás bizonytalan jövője ellenére éppen most újítják fel a sárvári gyermekorvosi rendelőket. A 2-es és 3-as gyermekorvosi körzeteket ellátó rendelőket bruttó 160 millió forintért, a TOP Plusz Program segítségével újítja fel az önkormányzat. A beruházás várhatóan jövő év júniusában készül el.

Mint a portál megjegyzi, nem csak gyermekorvos hiányzik Sárvárról, a 6 körzetből egyben nincsen felnőtt háziorvos a városban.

Amúgy egy 2021-es felmérés adatai szerint az Európai Unió tagországai közül nálunk az egyik legrosszabb a helyzet a gyermekek egészségügyi ellátását tekintve. Az Eurostat szerint a magyar gyerekek csaknem 5 százaléka nem jutott megfelelő ellátáshoz az elmúlt időszakban. Az országon belül is hatalmas különbségek vannak, rossz a helyzet például a kelet-magyarországi zsákfalvakban, ahol nincs 50 km-en belül gyermekorvos a környéken, ráadásul a vizsgálatokon egyre hosszabbak a várólisták, sőt, sokszor 50-80 kilométert kell utazni egy-egy vizsgálatért. Sok gyermeket ráadásul nem gyermekorvos lát el. A gyermekorvoshiány hátterében többek között az áll, hogy a mostani fiatalok nem szívesen mennek házi gyermekorvosnak, ugyanis egyáltalán nem kecsegtetők a körülmények az alapellátásban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top