nlc.hu
Család

Nekimentek a nagymamának, mert nem visz ajándékot az unokáinak

„Inkább nekem örüljenek, mint annak, ami a táskámban van” – Ezért nem halmozza el unokáit ajándékkal az amerikai nagyi

DeeDee a TikTok-csatornáján közzétett videóban másokat is arra buzdít, hogy kövessék a példáját.

Deedee, a büszke amerikai nagymama, aki az utóbbi időben MoreThanGrand néven a TikTok-csatornáján igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni nagyszülőtársait, jó eséllyel sokkot kapna, ha születés- és névnapok, esetleg karácsony tájékán a házunk táján járna. Nálunk a rokonok körében ugyanis még most is az ajándékcunami a divat; tudjátok, amikor a szerencsétlen ünnepeltet rövid idő alatt olyan mennyiségű ajándékkal szórják meg minden irányból, hogy kis túlzással ki se lát mögülük.

Miközben jól tudom, hogy szokásokon nem vitatkozunk, a magam részéről azért jó érzéssel – és legbelül nagyokat bólogatva – hallgattam DeeDee mondókáját a TikTok-on, aki az egyik legfrissebb videójában épp amellett szállt síkra, hogy ha egy mód van rá, ne halmozzuk el felesleges ajándékokkal a gyerekeket. A tiktoker nagymama nem titkolja, a gyakorlatban is eszerint él: vagyis hiába lakik több ezer kilométerre az unokáitól, és hiába látja őket éppen emiatt ritkábban, mint szeretné, ennek ellenére is megállja, hogy a személyes találkozásokra minden esetben ajándékokkal is készüljön.

Ez nem jelenti azt, hogy az unokáim soha nem kapnak tőlem semmit. Különleges alkalmakra igenis veszek nekik ajándékot. Két ünnep között pedig – ha épp meg tudom látogatni őket személyesen – én vagyok a meglepetés

 – mondja, majd hozzáteszi, ezzel az a célja, hogy az unokái elsősorban maga miatt örüljenek a látogatásainak, ne pedig amiatt, amit a táskájában rejteget.

„Nélkülem is van elég szép játékuk”

DeeDee a videóban egyébként kitért arra, hogy a döntésében amúgy a gyerekek szülei is támogatják, sőt, bizonyos szempontból ők maguk kezdeményezték, hogy a nagy szívű nagyi ajándékok nélkül érkezzen látogatóba. „Kezdettől fogva egyértelmű volt számomra, hogy a gyerekeknek bőven van elég szép, színes játéka, és hogy nincs szükség rá, hogy minden alkalommal újabb és újabb darabbal bővüljön a gyűjteményük.”

A nagymama a videóban egyébként beszélt azokról a tanulmányokról is, amikre a döntését végül alapozta. „Olvastam egy arra vonatkozó kutatást, miszerint azok a gyerekek, akiknek kevesebb játéka volt otthon, nagyobb valószínűséggel tudtak elmélyülten és kreatívan játszani, mint azok a társaik, akiknek elárasztották a játékok a szobáját” – mondja. Hozzáteszi, hogy egy másik tanulmányból azt olvasta ki, hogy miközben az ajándékok rövid távon valódi örömforrások, azok a gyerekek, akiket rendszeresen és ok nélkül ajándékoznak, egy idő után várni fogják az újabb és újabb adagot.

Ezért nem halmozza el unokáit ajándékkal a nagymama.

Ezért nem halmozza el unokáit ajándékkal a nagymama (Fotó: Unsplash)

Szűkmarkú nagyi?

Miközben sokan egyetértenek DeeDee mondanivalójával, a videó számos negatív reakcióit is kapott. A hozzászólók között sokan írták, hogy szerintük DeeDee túl messze megy a szűkmarkúságával, míg mások arra hívták fel a figyelmét, hogy az ajándék valójában nem más, mint a szeretet tárgyiasult kifejeződése. Az egyik kommentelő odáig ment, hogy megosztotta a saját élményét is DeeDee videója alatt: „Nekem is volt egy olyan nagymamám, mint te, és még ennyi idő után is úgy emlékszem rá, mint egy szőrös szívű, fösvény asszonyságra, akitől soha nem kaptam semmit.”

Szerencsére DeeDeet egyelőre nem vetették vissza a kritikus megjegyzések. Érzése szerint ebben a rohanó világban a minőségi együtt töltött idő és a valódi odafordulás a legnagyobb ajándék, amit unokái csak kaphatnak tőle.

Amikor látom őket rohanni felém az ajtóból, és amikor egymással versengve mondják, mennyire hiányoltalak, az mindent feledtet velem. Akkor érzem, hogy jól csinálom, amit csinálok

– zárta mondandóját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top