nlc.hu
Család

70 évesen hozta világra babáit

70 évesen adott életet egy ikerpárnak – az orvosok szerint nagy felelőtlenség volt

Pár nappal ezelőtt adott életet egy ikerpárnak a 70 éves Safina. Annak ellenére, hogy a szülés sikeresen lezajlott, az orvosok úgy vélik, hogy nagy felelőtlenség volt.

A 70 éves Safina Namukwaya mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, így pár napja ikreknek adott életet egy ugandai kórházban. Safina termékenységi specialistája a Todaynek elmondta, hogy a babák a terhesség 31. hetében születtek, több mint 3 kilóval. 

„Remekül érzem magam” – mondta a lapnak, majd hozzátette: „Vannak, akik azzal érvelnek, hogy 70 évesen már túlkoros vagy a szüléshez, de Isten úgy döntött, hogy ennyi idősen is ikreket szülhetek. Nincs senki, aki határt szabhatna Isten tekintélyének és hatalmának.”

Safina Namukwaya

70 évesen adott életet egy ikerpárnak (Fotó: AFP Images)

A nőnek nemcsak az ikrek, hanem egy hároméves kislány édesanyja is egyben, így immáron már három főről kell gondoskodnia. Elmondása szerint szerencsére erős és támogató emberek veszik körül, akik a háztartásban is segédkeznek az életkora miatt. 

Safina életkora miatt donor petesejteket, illetve partnere spermáját kellett használniuk ahhoz, hogy teherbe essen. 

Négy embriót ültettünk be, aztán természetesen megfogantak az ikrek

– tette hozzá Dr. Edward Tamale Sali.

Az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság (ASRM) szerint az embrióátültetés „az 55 év feletti nőknél nem ajánlott”. A történtek ellenére Dr. Brian Levine a New York-i CCRM termékenységi klinika igazgatója úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint „nagyon felelőtlen, ami a nővel történt.” 

Hozzátette, miszerint voltak kockázatok, hiszen míg a cukorbetegség egy 40 éves terhes nőnél, pusztán “zavaró tényező”, addig egy 70 éves számára ez akár katasztrofális is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top