nlc.hu
Család

A pirotechnikus türelemre inti a kutyásokat

A pirotechnikus türelemre inti a kutyásokat: „A nem kutyások egész évben hallgatják a kutyaugatást”

Tóth Ferenc pirotechnikus szakember szilveszter előtt mesélt a biztonságos tűzijáték-használat fortélyairól, valamint odaszúrt egy kicsit a kutyatulajdonsoknak.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy szilveszter idején átlagosan ezer állat tűnik el, a nagy részük (98%) kutya, ami megijedt a tűzijáték zajától. Ennek ellenére Tóth Ferenc pirotechnikus nem gondolja, hogy akkora lenne a baj:

A nem kutyások is hallgatják egész évben a kutyaugatást. Ha beviszik a kutyákat szilveszteréjjelre, nem lehet gond. Egyébként szaküzletekben kaphatók konnektorba dugható, feromonos kutyanyugtató szerek, aminek hatására a kutya nem lesz ideges a tűzijáték hangjától.

A Blikknek nyilatkozó szakember elmondta, hogy idén 15-20 százalékkal kell a tavalyi árnál többet fizetnie az árusoknál annak, aki durrogtatni szeretne.

kutya

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Szerinte a szabályok betartásával könnyen lehet biztonságosan tűzijátékozni, csak arra kell figyelni, hogy ezt a tevékenységet a társaság valamelyik józan tagjára bízzák.

Nézzük meg, nincs-e felettünk tető, eresz, elektromos vezeték, ami eltérítheti a rakéta útját. Gondoskodjunk róla, hogy ne dőlhessen fel, mert akkor nem felfelé száll majd, hanem oldalirányban. Indításkor semmiképp ne hajoljunk fölé, hanem legalább 15 méterre fussunk el, és a közönség is a javasolt védőtávolságon kívül legyen! A kézből eldobható eszközökből ne gyújtsunk meg egyszerre többet! Gyerek kezébe pedig semmiképp ne adjunk pirotechnikát!

– sorolta fel a legfontosabbakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top