nlc.hu
Otthon

Mintegy ezer állat tűnik el szilveszterkor

Mintegy ezer állat tűnik el a tűzijáték miatt szilveszterkor

Az eltűnt állatok 98 százaléka kutya.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője, Pintér Attila szerint csak hozzájuk minden évben nagyjából ezer állatot jelentenek be, amelyek 98 százaléka kutya, a maradék macska, illetve ritkán vadállatok. A Blikknek nyilatkozó állatvédő hozzáteszi, „a kutyák valamivel több mint a fele, körülbelül 60 százaléka jut haza, a maradék pedig vagy nem kerül elő, vagy a gazdit nem sikerül azonosítani chip hiányában”.

Pintér arról is beszélt, hogyan lehet odafigyelni, hogy kevesebb stressz érje az állatokat. „Hat órától húzzuk be a függönyöket, majd próbáljuk meg elterelni a kedvencünk figyelmét. Kapcsoljunk lámpát, menjen a tévé, szóljon a zene, játsszunk vele, hogy arra figyeljen, ami bent történik.” A szakértő szerint mindenképp érdemes a lakásba hozni ilyenkor az állatokat, ha ez nem lehetséges, „gondoskodjunk róla, hogy elzárva, védett helyen legyenek, esetleg maradjunk velük”.

A szilveszteri sétáltatással kapcsolatosan azt tanácsolja, hogy már most kezdjük el hozzászoktatni a korábbi sétához a kutyákat, hogy 31-én már délután 5 körül befejezhessék a sétát. 

Szilveszterkor évek óta szabad tűzijátékot használni szilveszterkor Magyarországon, azonban petárdázni ilyenkor is tilos. Tavaly a petárdázók százötvenezer forintos büntetést is kaptak. 

kutya ablakból tűzijátékot néz

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top