nlc.hu
Család

Quiet quitting a párkapcsolatban

Ismerd fel, ha épp quiet quitting történik a házasságodban!

A quiet quitting fogalmával eddig inkább a munkahelyen találkoztunk, de a szakemberek szerint létezik a párkapcsolatban is.

A quiet quitting nagyjából a csendes kivonulást jelenti, és általában azzal kapcsolatban hallunk a jelenségről, amikor a munkahelyen elveszti az ember a motivációját és a minimumot nyújtja. Pedig nemcsak a munkában, hanem a párkapcsolatokban is létezik a quiet quitting.  A csendes kivonulás azt a gyakorlatot írja le, amikor az ember a lehető legkevesebbet teszi, és mégis sikerül megtartania egy állást vagy akár egy házasságot. Az elszenvedő fél ilyenkor azt érezheti, hogy a másik számára megszűnik létezni. A párja fizikailag ugyan jelen van, de szinte semmit nem fektet már a kapcsolatba.

Dr. Suzanne Degges-White családterapeuta, a Northern Illinois University professzora írta le, hogy milyen jelekből vehetjük észre, hogy a kapcsolatunkban épp quiet quitting történik bármelyik fél részéről:

1. A minimum minimuma

A csendes kivonulás lényege, hogy a lehető legkevesebb energiát vesszük ki magunkból, és a lehető legkevesebbet tesszük a boldogulás érdekében. A lehető legkevesebb időt akarod a partnereddel tölteni – csak a „szükséges” listán szereplő dolgokat akarod elvégezni. Azon kapod magad, hogy egyedül tervezel, és nem aggódsz amiatt, hogy egyedül hagyod a párod. A csendes kivonulók gyakran úgy érzik, hogy nincs sok remény arra, hogy a kapcsolat feléledjen, és ez a reménytelenség tartja vissza őket attól, hogy hangot adjanak véleményüknek vagy igényeiknek.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

2. Szív és test

Amikor szerelmes vagy, a szíved és az elméd is hiperfókuszáltan a partneredre koncentrál. A quiet quitting esetében azonban már nem mozdul meg a szíved, ha a párodra gondolsz, a kapcsolatot kötelességnek érzed, és úgy is kezeled. Ilyenkor nemcsak a szív zárkózik el a partnerrel szemben, hanem a test is. A csendesen kivonuló ember kifogásokat kereshet, hogy elkerülje az intimitást és a szexet. Okot talál arra, hogy elkerülje a munka előtti napi búcsúcsókot; nem hagyja, hogy megfogja a párja a kezét, inkább gyorsan keresztbe teszi a karját vagy megigazítja a szemüvegét, bármi jó, amivel elkerülheti az érintést.

3. Üzleti partner

A házasságról alkotott elképzelésed átváltozik, és a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” helyett inkább üzleti kapcsolat lesz belőle, egy olyan szerződéssel, amelyet nehéz felbontani. Egy csendes kivonuló gyakran fantáziál arról, hogy milyen lenne egyedül élni, és szívesen képzel el egy új életet, amelyben nem szerepel a partnere.

4. Az érdeklődés hiánya

A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem az apátia. Így paradox módon előfordulhat, hogy kevesebb a vita egy kapcsolatban, mint korábban, mégis a végét járja, ugyanis a konfliktus energiát vesz el, és ez a kapcsolat már nem éri meg a befektetett energiát. A csendes kivonuló fél gondoskodik a saját szükségleteiről, és úgy gondolja, hogy a házastársa is tud magáról gondoskodni, már nem teszi meg az apró gesztusokat a másikért, amelyeket korábban, és elveszti az érdeklődését még a viták iránt is.

Mit akar a csendben kivonuló ember?

A kutatók kidolgoztak egy értékelést a csendes kivonulás mérésére a munkavállalók körében. Három olyan tényezőt azonosítottak, amelyek a jelenség lényegét tükrözik: a távolságtartás, a kezdeményezőkészség és a motiváció hiánya. Ezek azokat a viselkedésformákat tükrözik, amelyeket a párkapcsolati csendes kivonulók is mutatnak. A kutatások szerint a munkavállalók a kiégés, a növekedési és fejlődési lehetőségek hiánya, a rossz vezetés és a munkájuk elégtelen elismerése miatt választják a quiet quittinget – ezek az okok valószínűleg nagyon hasonlóak egy házasságban is.

Ha úgy érzed, a kapcsolatod a quiet quitting felé robog, akkor elkerülhetetlen a kommunikáció a pároddal. A megoldások pedig hasonlóképp a munkahelyi csendes kivonuláshoz, az elismerés és megbecsülés körül keresendők. A határok tiszteletben tartása, az irreális elvárások csökkentése mind pozitívan befolyásolhatják a kapcsolat életképességét pont úgy, mint a munkahelyi kiégés esetében. De persze a sok segítő praktikát megelőző lépés az, hogy mindketten alaposan átgondoljátok a saját érzéseiteket és a motivációkat a kapcsolat megmentésére, mert ha az alap nincs meg, akkor semmilyen trükk vagy pszichológiai tanács nem fogja megmenteni a quiet quittingtől a kapcsolatot.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top