nlc.hu
Életmód

Quiet quitting a bőrápolásban

Quiet quitting a bőrápolásban: így minimalizáld a rutinod!

A pandémia miatti bezártság időszaka alatt sokan túlbonyolítottuk a bőrápolási rutinunkat. Most pedig eljött az ideje egyszerűsíteni.

A világjárvány időszaka alatti bezártság idején számos olyan tevékenységre jutott több időnk és figyelmünk, amit korábban gyorsabban és egyszerűbben tudtunk le. Ezek közé tartozik a szépségápolás is. Minderre persze még az is rátett, hogy hosszú hónapokig leginkább házi módszerekkel voltunk kénytelenek megoldani mindazt, amit azelőtt inkább a szépségszalonok szakembereire bíztunk. Mindennek következtében sokan igencsak túlbonyolítottuk a szépségápolási rutinunkat és azóta is tartjuk magunkat hozzá, amivel nem csupán időt és pénzt pazarlunk, de akár még a bőrünknek is árthatunk, ha például túl sok vagy akár egymás hatását kioltó összetevőt halmozunk egymásra. Erre válaszul létrejött azonban egy mozgalom, mely lényegében a quiet quitting elvét alkalmazza, csak épp a bőrápolásban. 

A quiet quitting a munka világában éppen a pandémia következményeként terjedt el. Magyarul nagyjából csendes kivonulást jelent: az alkalmazottak csak a meghatározott munkaidejükben végeznek munkával kapcsolatos tevékenységeket és csak azt a minimumot teljesítik, amennyit a munkaköri leírásuk megkövetel. A bőrápolásra „lefordítva” mindez az úgynevezett skinimalizmust, vagyis a rutinok minimalizálását, a bőr szépségének és egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges mennyiségű és minőségű termék alkalmazását jelenti. 

Bőrápolás

(Fotó: Getty Images)

„Az emberek túltolták a termékeket, rövid távú, gyors megoldásokat kerestek, bonyolult rutinokkal, amelyek több kárt okoztak, mint hasznot. Úgy döntöttünk, hogy megtörjük ezt a trendet az olyan bőrápolási rutinnal, amely kevésbé az azonnali kielégülésről szól” – magyarázta a brit Glamourban Marc Elric, a Byoma márka alapítója.

A quiet quitting a bőrápolásban mindemellett azért is vonzó és praktikus irány, mivel az életünk többnyire visszatért vagy fokozatosan visszatér a világjárvány előtti kerékvágásba, és már nincs idők a tíz lépésből álló rutinok betartására. Nem beszélve arról, hogy a kozmetikumok is jelentős mértékben megdrágultak, így célszerű a vásárlásainkat a visszafogni és csak az alapvetően szükséges termékekre korlátozni. 

Dr. Emma Wedgeworth londoni bőrgyógyász szerint a minimalista bőrápolási rutin gerincét a lemosó, a szérum, a hidratáló krém és a fényvédő adja. Ezek a pillérek az éjszakai és nappali rutinban módosíthatók, például érdemes lecserélni a napközben használt C-vitamin szérumot retinolra, illetve az esetleg fennálló bőrproblémákhoz igazítani az alkalmazott termékeket. 

A csendes kivonulás alapelve az is, hogy tudatosabbak legyünk abban, mit használunk és válasszunk lehetőleg többfunkciós összetevőket, mint péládul a niacinamid. 

„A niacinamid nem csak a bőrön lévő zsírfelesleg szabályozásában hatékony, illetve láthatóan csökkenti a kitágult pórusok méretét, hanem segít simítani a finom vonalakat és ráncokat, javítja a bőr egyenetlen tónusát, visszaadja ragyogását, erősíti a bőr természetes védőrétegét és megújítja a bőr felületét, csökkentve a környezeti ártalmak hatásait” – fejtegette a neves orvos-esztétikai szakember, dr. Barbara Sturm.

„A lassabb, egyszerűbb bőrápolás, a bőr védőgátjának ápolásával kombinálva egyre népszerűbb lesz, és sok ember rutinjának a fő elemévé válik a jövőben. Úgy látom, ez nem csupán egy trend, hanem a következő mérföldkő a bőrápolásban” – mondta Marc Elric. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top