nlc.hu
Család

Elvesztette édesanyját Varnus Xavér

Ismét gyászba borult Varnus Xavér szíve: „Meghalt az anyukám”

Az utolsó pillanatig a karjaiban tartotta édesanyját.

Varnus Xavér újabb fájdalommal néz szembe. Közösségi oldalán tudatta a hírt, hogy szeretett édesanyját elvesztette. 

Varnus Xavér

Fotó: Schumy Csaba

Meghalt az anyukám. Éppen olyan nemes szerénységgel tette, ahogyan élt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy karjaimban tarthattam, amikor kilehelte utolsó lélegzetét. Szívem mélyéből köszönöm a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet orvosainak és munkatársainak, hogy saját szerettükként vigyázták útját a Halál felé vezető kanyargó és sötét vizeken

 – olvasható a szívszorító gyászhír a világhírű orgonaművész oldalán. „Gyászünnepsége Bach születésnapján, s egyben a tavasz első délutánján, március 21-én 15 órakor lesz a kőbányai Szent László műemléktemplomban. Bach zenéjével búcsúzunk tőle.”

Az orgonaművész az elmúlt időszakban túl sok fájdalmas gyászon ment keresztül. 2022 júniusában tragikus hirtelenséggel vesztette el testvérét, Ádámot, aki csupán 45 éves volt, és semmilyen betegségben nem szenvedett. A tragédiát követően édesanyja az orgonaművészhez költözött, de testvére elvesztését képtelen volt feldolgozni Xavér. „Ádám öcsém halála mérhetetlen igazságtalanságot hordoz magában. Evés közben fulladt meg és lépett át az örökkévalóságba, hátrahagyva gyermekeit, az édesanyánkat és engem. De idén január elsején, ha csak negyedórára is, de éreztem, hogy figyel és rajta tartja kezét az életünkön” – mondta később megtörten a művész. 

Évekkel korábban pedig édesapjától kellett búcsúznia. „Valami nem működhet jól az emberben, ha ilyen fáj­da­lom­mal éli meg az elmúlást, amely a világ oly természetes törvénye. Rossz lesz apa nélkül, nagyon rossz lesz, de nem hagyhatom, hogy eluraljon a fájdalom, hiszen csodálatos és teljes élet adatott neki, s ennek az életnek 52 szépséges éven át tanúja s részese lehettem. Apa is sejtszinten véste belém gondolatait, érzéseit, hangulatait. Ha magamban megszólítom, válaszol, úgy és azt, mintha még élne. Az utolsó percig körbevette szerető családja, anyukám karjaiban halhatott meg. A holtak már más dimenziókban vannak, s a mi felelősségünk, hogy az élőket védjük és segítsük. Anyám szinte belebetegedett az elmúlt 3 és fél évbe, hiszen folyamatosan apa mellett volt, még az utcából sem tudott és akart kimozdulni. Most újra el kell indítani az életét, hogy tudjon fiaival és unokáival foglalkozni. Négyen vannak: öcsém két kisfia s az én két kanadai nagyfiam. Apa vidám, minden helyzetben a fonákot és a komikumot meglátó ember volt. Nem illene hozzá a komor, jajveszékelő gyász” – mondta 2016-ban az orgonaművész apja elvesztésekor. Xavér ezt követően csak külföldön lelt békére. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top