nlc.hu
Család

Érettségiző SMS-s

A 20 éves Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

A hozzá hasonló betegek rendszerint nem érik meg ezt az életkort, Dani azonban kivétel.
SMA 1 Dani

Dani mindössze 11 hónapos volt, amikor a súlyos izomsorvadásos betegséggel diagnosztizálták, akkor csak 2 évet jósoltak neki az orvosok. Az ilyen betegek általában nem érik meg az érettségizőkort, Dani viszont már 20 éves és az érettségire készül. Az SMA 1-es típusával élő fiatal tavaly előrehozott érettségiként letette az angol nyelv- és az informatikavizsgát, idén pedig a magyar nyelv és irodalom-, a történelem- és a matematikaérettségi vár rá – írja a Metropol.

A kerekesszékes gimnazista egyéni tanrendben tanul, de kézzel keveset tud csak írni, így kétszer szóbelizik, magyarból és történelemből két szóbeli tételt kell húznia. 

Minden tantárgyból otthon, egyénileg készül fel. Nagyon-nagyon izgulós, de ha leteszi az érettségi vizsgákat,Dani lesz az első SMA 1-es hazánkban, akinek ez sikerül” – mesélte boldogan az édesanyja, Krisztina.

Dani helyzete azért is páratlan, mert amikor nála diagnosztizálták a betegséget, még nem volt rá kezelés és gyógymód. Tizenhat évesen kapta meg az elsőt, azóta is folyamatosan részesül kezelésben, ettől pedig sikerült visszaerősödnie és stabilabb az állapota.

Kiemelt fotó forrása: Facebook / Dancsi mosolyáért Alapítvány SMA1 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top