nlc.hu
Család
A Born Sexy Yesterday jelenség

A perverz férfi fantázia, amivel itt az ideje szakítani – Ez a Born Sexy Yesterday

A filmekben, sőt, rajzfilmekben is visszatér egyfajta női karakter, ami olyan példát mutat a lányoknak, amelyben ők a tudatlan, szexuálisan vonzó emberek, akiket majd megment és irányít az erős férfi. Ez a Born Sexy Yesterday.

A Born Sexy Yesterday (BSY) nagyjából annyit jelent magyarul, hogy tegnap született és szexi – a popkultúrában azokra a felnőtt női karakterekre mondják ezt, akikből sugárzik a szexepil, de más tekintetben egy kisgyermek intelligenciája és ártatlansága jellemző rájuk. Az elmélet szerint ezt a karakter férfiak hozták létre férfiak számára, és általában a sci-fi és a fantasy filmek világában találkozunk vele, illetve sok rajzfilmben is felbukkan.

A férfiak fantáziája

De ez az egész miért fontos és miért nyugtalanító? Főleg azért, mert arra nevelik a rajzfilmek, filmek a gyerekeket, nőket ezzel az attitűddel, hogy egy nő értéke azon múlik, hogy mennyire szexi és mennyire ad teret a férfinak a kiteljesedésre. A pszichológusok szerint a Born Sexy Yesterday jelenséget a férfiak bizonytalansága hívta életre, amikor a nők elkezdték megkérdőjelezni a férfiak hatalmát. Nem ma kezdődött ez a jelenség, de úgy tűnik, csak az utóbbi években kezdett tudatosulni az emberekben, hogy nem stimmel vele valami, most pedig, a Poor things (Szegény párák) című – egyébként zseniális – film kapcsán, melynek főszereplője egy BSY karakter, fellángolt a vita körülötte.

A Pop Culture Detective nevű YouTube-csatorna már 2017-ben készített egy videót, amely felhívta a közönség figyelmét a filmek széles skálájára, amelyekben a BSY jelenség szerepel. Ezekben a filmekben általában a nők hőstetteket visznek véghez, feminista színben tűnnek fel, ezzel pedig elfedik a problémás BSY megjelenítést, és máris a radar alá csúszik az, hogy miért problémás ez a fajta női karakter, és mit tanít a nőknek, gyerekeknek, lányoknak. Itt az ideje észrevenni, hogy a Born Sexy Yesterday karakterek mit képviselnek valójában, és hogy miért nem találkozunk ezzel a jelenséggel szinte soha a férfi karaktereknél.

A naiv hősnő

A Pop Culture Detective ezt a karakterstílust az 1950-es Born Yesterday (Tegnap született) című romantikus film után nevezte el – a filmben két férfi egy „buta” vegasi exshowgirlt vesz a szárnyai alá, aki nagy meglepetésükre úgy szívja magába a tudást, mint egy porszívó, és a végén túljár az eszükön. Később a sci-fi műfajban kezdték használni előszeretettel ezt a karaktert, aki naiv, szeszélyes és ártatlan – olyan tulajdonságok, amelyek alapvetően a gyerekekre jellemzőek.

Ez az archetípus paradoxon, mert egyszerre „mélységesen naiv”, mégis „elképzelhetetlenül bölcs” – ahogy a Pop Culture Detective megfogalmazta.

Az olyan filmekben, mint a Tron: Legacy (Tron: Örökség), az Ex Machina vagy Az ötödik elem a női karaktereket az ember alkotta, intelligensek, fizikailag erősek, szexuálisan vonzók és egyáltalán nincsenek tudatában, mennyire kívánatosak. A fantasztikus intellektusukon és a testük szépségén kívül ezek a nők a szociális fejlődésben lemaradtak, a való világról felvilágosításra van szükségük – ez az alapvető tudás elengedhetetlen az élethez, de egyszerűsége miatt bárki megadhatja (például miért esznek az emberek ételt, vagy mi az autó), és ez a bárki általában egy egyszerű férfi, aki így megmentő színben tűnik fel a nő életében.

Én vagyok az apád… és a szeretőd

A BSY karakter elsősorban azokat a férfi nézőket szólítja meg, akik „átlagosnak” érzik magukat. A filmekben azok a férfiak, akikkel ezek a karakterek összeállnak, nem rendkívüliek, de annak tűnnek egy olyan nő számára, aki semmit sem tud a világról. Ezekben az esetekben a nő tapasztalatlansága és gyermeki természete nem hiba, hanem előny. A férfi karakter egyszerre lesz apaszerepben és romantikus szerepben is a BSY karakter számára, ami elég perverz dinamikát teremt. A BSY nő sokféle formában jelenik meg – lehet tündér, álomlány, tündérhajú, sellő, számítógép által generált szépség –, de végső soron mindig egy női testbe zárt gyermeki lélek.

Gondoljunk csak a leghíresebb Born Sexy Yesterday példára: Leeloo Az ötödik elemben, aki úgy viselkedik, mint egy csecsemő, „tökéletesnek”, naivnak és szeszélyesnek teremtették, miközben erős szexuális vonzereje van, aminek egyáltalán nincs tudatában. A férfi karakter, Korben Dallas pedig átlagos, lecsúszott pasi, aki a megmentő, apafigura és szerelem lesz Leeloo életében.

Leeloo és Korben Dallas

Leeloo és Korben Dallas (Fotó: Profimedia)

A kicsit visszás kapcsolati dinamika még ott is érvényesül, ahol az ember a legkevésbé szeretné látni: a mesefilmekben. A Disney-filmek ebben nagyon hasítanak, például A kis hableány, A Karib-tenger kalózai, Bűbáj… Az álomlányok mindig egy férfi vezetésével állnak talpra, és nemcsak úgy viselkednek, mint egy gyerek, de mindig szűzként is ábrázolják őket, akiknek nincs korábbi szexuális tapasztalatuk. Ártatlanok és erényesek, mégis erotikusak és erősen szexualizáltak. A BSY nők két lábon járó ellentmondások.

Hol vannak az álomfiúk?

Nem meglepő, hogy a Born Sexy Yesterday jelenségben egyensúlyhiány van, amikor a természetfeletti (vagy számítógép) által generált álomfiúkról van szó, hiszen az egész BSY a férfi nézők kedvéért jött létre. Léteznek próbálkozások a naiv de szexi férfi karakterekre azért az olyan filmekben, mint az Ollókezű Edward vagy A víz érintése, melyben a nők a tapasztalatlanságuk ellenére beleszeretnek a főszereplő férfiakba, de nincs kihangsúlyozva egyiknél sem a szexuális vonzerő, mint a BSY női karakterek esetén. Ezek a férfiak nem szexualizáltak, a történetük nem a szex körül forog, és az alkalmatlanságuk komikus, nem pedig szánalmas vagy lenézett.

A Szegény párák úttörése

A legfrissebb BSY élményünk a moziban a Szegény párák című film, amely Bella Baxter történetét meséli el, aki egy újraélesztett halott nő, akibe a meg nem született gyermeke agyát ültették be. A film végigköveti Bella útját, ahogy megismeri az őt körülvevő világot, de a film elsősorban a nő szexuális útjára koncentrál. Bella egy BSY karakter a szó szoros értelmében és a körülötte lévő férfiak szemében.

A tudós, aki visszahozta az életbe, megpróbálja az engedélye nélkül férjhez adni, a vőlegénye nem tiszteli a szabad akaratát, a férfi, akivel elszökik, pedig kihasználja a nő naivitását és testét, és összességében tiszteletlen vele a film során.

Bella

Emma Stone Bella szerepében, a Szegény párákban (Fotó: Profimedia)

Bella esetében a Born Sexy Yesterday ebben a filmben annyiban más, és pozitívabb kicsengést kap, hogy nem az a konklúziója, hogy a nőnek egy erős, megmentő férfire van csak szüksége a boldogsághoz, hanem függetlenséget, önállóságot ad a film befejezése Bellának mind intellektuálisan, mind szexuálisan. Lehet, hogy éppen ez a befejezés teszi majd a jövő számára a Szegény párák filmet olyan klasszikussá, amely fordulópontot jelentett a BSY karakterekkel való leszámolásban.

Hatalom az ártatlan nő felett

A BSY jelenséggel ugyanis tényleg itt az ideje, hogy leszámoljuk, mert sok szempontból problémás, ahogy a nőkre tekint a szűzies, tapasztalatlan, gyermeki nőt fetisizálva. Azok a férfiak, akik ezt a fajta karaktert keresik, a szakemberek szerint egy szexuálisan érett, ám szociálisan alulfejlett nőről fantáziálnak, ami arról a jelenségről is sokat elmond, hogy a nőket és lányokat már születésük előtt szexualizálják. Olyan világban élünk, ahol már a kicsi lányoknak vehetünk viccesnek szánt pólókat olyan felirattal, mint „Nem randizhatok soha”, vagy ahol azzal viccelődnek rendszeresen egy apával, ha lánya születik, hogy készítse a puskát a sarokba, mert el kell majd riasztani az udvarlókat. A Born Sexy Yesterday ezeknek ágyaz meg a popkultúrán keresztül.

Bármennyire is ódivatúnak tűnik a BSY jelenség, a 21. században még mindig nagyon is él és virul. A szakemberek szerint ez egy olyan férfiaknak írt női karakter, akik félnek a velük egyenrangú nők elutasításától, tartanak azoktól a nőktől, akik hozzájuk hasonló mértékben tapasztaltak a szexualitás és romantika terén. A Born Sexy Yesterday nők romlatlanok, nem szennyezték be őket más férfiak, ezért a férfi elkerüli az összehasonlítást, és nem kell túlságosan igyekeznie, hogy jobb emberré váljon.

A BSY jelenségben a férfi kezében van a hatalom az ártatlan nők felett, és hogy elfogadhatóvá tegyék, a szexuális érdeklődést egy felnőtt nő testébe öltöztetik.

A BSY karakterekkel lealacsonyítják a nőket, kiküszöbölik a férfi vetélytársakat, és így képesek a saját bizonytalanságukat kezelni magukban. Márpedig másokat lealacsonyítani, hogy jobban érezzük magunkat, eléggé gyerekes, úgyhogy tényleg itt az idő, hogy a filmek, könyvek írói hagyják ezt a hozzáállást a múltban elrettentő példának, ahova való.

(Források: 1, 2, 3, 4, 5)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top