nlc.hu
Család

Mit jelent a pick me girl, és miért ne gúnyoljuk őket?

„Lemondok a jogaimról, csak válassz engem!” – A pick me lányok meghasonulása

Mit jelent a TikTokon végigszántó trend, a pick me lány? Honnan ismerheted fel? És miért nem olyan jó ötlet egy pick me lányon viccelődni?

„Válassz engem! Maradj velem! Szeress engem!” – mondja Meredith Grey a Grace klinika második évadában, amikor azért könyörög, hogy Derek Shepherd őt válassza a felesége, Addison helyett. Bár a helyzet elég komplex volt, és Meredith kezdetben nem tudta, hogy Derek házas, az eredetileg 2005-ben elhangzott beszéde (igen, ilyen régóta megy már ez a sorozat!) közel 20 év alatt már vesztett a romantikájából, és inkább kínossá vált. Olyannyira, hogy Meredith szavaival mára már egy egész nőtípust jellemzünk gúnyosan: ők a baromi idegesítő pick me lányok. 

A pick me lányok a Holtodiglan által halhatatlanná tett Jófej Csajok és a „nem olyan, mint a többi lány”-lányok szerelemgyerekei. A pick me lány azáltal különbözteti meg magát a többi nőtől, hogy látványosan megvet mindent, ami feminin.

Vagyis egy pick me lányt sosem fogsz rajtakapni, hogy torkaszakadtából énekli Taylor Swifttől az All Too Wellt, pumpkin spice lattét iszik, Az ördög Pradát viselt vagy Emily Párizsbant néz, esetleg megpróbálja megtanulni, hogy kell tökéletes füstös szemet sminkelni. Mert ő ezek felett áll. Ahogy a többi nőnél is sokkal jobb. Minden tekintetben. Ezért nem is barátkozik velük, mert a lányok köztudottan túl hisztisek.

Az ő érdeklődési köre, hobbijai és általános elfoglaltságai a tipikus fiús kategóriába tartoznak (sört iszik, focit néz és videójátékozik), hiszen a fő célja nem más, mint hogy felkeltse a heteró férfiak érdeklődési körét – azaz: aktívan küzd azért, hogy a pasik őt válasszák. Ha kell, ehhez képletesen leköpi a saját nemét, és nem fél attól, hogy magáévá tegyen akár káros, szexista ideológiákat is (szélsőséges esetben egy pick me lány szerint Andrew Tate kifejezetten jókat mond, és magától értetődik, hogy rohadt szexi). Vagy ahogy Gillian Flynn írja a Holtodiglanban

„nem olyan nőnek tettetik magukat, akik lenni szeretnének, hanem olyan nőnek, amilyet a férfiak szeretnének”.

A patriarchátus női közkatonái

A pick me-jelenség nem új keletű – és most nem arra gondolunk, hogy volt pár éve a #pickmegirl-nek, hogy 2,5 billió megtekintésnél járjanak a hashtag alatti videók. A Know Your Meme szerint 2016-ban indult először hódító útjára a kifejezés a Twitteren, mikor „úgy tweeteltek, mint egy pick me” („Csajok, ti tényleg otthagyjátok a pasitokat, ha egyetlen viszony után??? Miért nem hagyjátok a férfiakat hibázni?! Hagy tanuljanak a hibáikból!”).

@hannah.montoya

“dresses are SO girly 🙄” #pov #comedy #pickmegirl

♬ original sound – hannah montoya

A pick me lányok különböző változatai – netán ősei – pedig már régóta a hollywoodi kánon részei, mely arra kondicionálta a tudatalattinknak, hogy 1) nincs annál nagyobb jutalom, mint hogy egy férfi minket választ, 2) ahhoz, hogy kiválasztásra kerülj, meg kell tagadnod a nőiességet, felsőbbrendűnek kell lenned a többi nőnél, és akár akarod, akár nem, maszkulinabb dolgok iránt kell érdeklődnöd. A pick me archetípusokat Amy Rosenbluth, újságíró három csoportja osztja. Ezek a(z)

  • „wifey”-k: azaz azok a nők, akik lenézik a szingli társaikat, és lubickolnak a feleségekről alkotott szexista ideológiákban, hogy így hangsúlyozzák, milyen kiváló házasság-alapanyagok (mint Charlotte a Szex és New Yorkban, különösen az első évadokban vagy Scarlett Johansson karaktere a Don Jonban),
  • „nem olyan, mint a többi lány”: akik a sztereotip módon nőies viselkedés és érdeklődések becsmérlésével igyekeznek kiemelkedni (vagyis ahogy az ezredforduló romkomjainak legtöbb protagonistája meg volt írva, pl.: Amanda Bynes a Micsoda srác ez a lányban, Cameron Diaz a Keresd a nőt!-ben vagy Hilary Duff a Los Angeles-i tündérmesében)
  • antifeministák: a legrosszabb és egyben legveszélyesebb típus, akik lenézik a feministákat, amiért megkérdőjelezik, hogy valóban mindig, mindenhol, olyan fene nagy lenne a nemek közti egyenlőség (a legszélsőségesebb példa erre Serena Joy A szolgálólány meséjében).

A különböző „alfajok” nem zárják ki egymást, abszolút van átjárás a kategóriák között, a mindenkori pick me lányokat viszont összességében egy dolog köti össze: az internalizált szexizmus.

a pick me lány

Részletek A szolgálólány meséjéből, a Don Jonból és a Szex és New Yorkból (Fotó: HBO, Profimedia)

Az internalizált nőgyűlölet, azaz amikor a nők akaratlanul is saját magukra és a többi nőre szexista eszméket vetítenek ki. Ezt pedig nehéz elkerülni – kiszúrni pedig pláne – egy patriarchális társadalomban. A pick me lányok esetében ez az ösztönös versengésben manifesztálódik. Ahogy Tiffany Jones, párkapcsolati szakértő fogalmaz:

„Amikor egy nő észreveszi, hogy a férfi egy rakás másik lány közül válogathat, fájdalmas, félelmetes érzések verhetnek gyökeret az agyában. Hogy elkerülje a további elutasítást, megszületik az a mentalitás, mely szerint ha lenézi az átlagos nőket, akkor a férfiak őt fogják választani az összes lehetséges opció közül.”

 

Jones szerint a pick me-k azért sóvárognak a férfi figyelemért, hogy biztonságban érezzék magukat. De ahhoz, hogy bebizonyítsák a többi nő ártalmatlanságát, először érvényteleníteniük kell őket.

@ttrippiereed

she’s basically in the nfl draft with how badly she wants to get picked lmfao #fyp #foryou #pickmegirl #viral

♬ original sound – julia

Csakhogy ezen analógia mentén az internalizált szexizmus úgy is kinézhet, hogy bizonyos lányokra ráaggasztják a pick me jelzőt, vagy kigúnyolják őket mondjuk a TikTokon. Hiszen a #pickmegirl videók egy újabb eszközzé váltak a női létezés feletti ítélkezésben. Mert hiába lehetséges, hogy nem a férfiak figyelméért készülnek ezek a kontentek, a tartalma mégis más lányok degradálására épül, és a legnagyobb sértés vált a szóból. Ezáltal pedig a pick me-ket utánozó, egyúttal kritizáló nők épp annak a konkrét jelenségnek a részévé válnak, amit annyira megvetnek. Eléggé ördögi kör, nem?

A pick me fiú kezében fegyverré vált feminizmus

Nemcsak lányokat illethetünk a pick me jelzővel, hanem fiúkat is. Esetükben azonban arról van szó, hogy a nők figyelmét igyekeznek felkelteni úgy, hogy a bennük lévő rossz szándék nem más férfiakra, hanem továbbra is a lányokra irányul. A pick me fiúk azok a kamu-feministák, „rendes srácok” és softboyok, akiktől nem áll távol a Tinder-csaló által is előszeretettel alkalmazott, úgynevezett love bombing. Akik úgy tesznek, mintha hozzád hasonló hobbijaik lennének, csak hogy később érzelmileg manipulálhassanak. És akik direkt szapulják önmagukat, ezzel bókokra és a nők megerősítésére halászva. Ám amikor mindezt nem kapják meg, a kiszemelt lányból máris egy utolsó kurva lesz. Kedves.

@hannah.montoya

“females just don’t like nice guys 😔” #pov #comedy #pickmeboy

♬ original sound – hannah montoya

A benned élő pick me

Csak, hogy tisztázzuk: nem attól lesz valaki pick me, mert őszintén rajong a fociért, valóban úgy alakult, hogy a baráti társaságának nagy részét fiúk alkotják, és valamiért tényleg nem rezonál vele Taylor Swift munkássága. Hanem a bizonytalanságból adódó megtagadása az igazi személyiségednek, ami végső soron önmagad és az önbecsülésed elvesztéséhez vezet, melyet külső – férfiaktól érkező – validációval igyekszel helyettesíteni.

@mccallmirabella

A ‘pick me’ girl does a grwm 💋💄 #pickmegirl #grwm #skit

♬ Sneaky Snitch – Kevin MacLeod

Viszont, ha jobban belegondolunk, pick me-nek lenni – jobb esetben – nem örökre szól. És mindenki keresztülment már (kisebb-nagyobb mértékben) hasonló korszakon. Én például 16 évesen hangosan hirdettem, hogy kifejezetten utálom a romkomokat, mert nyálasak, giccsesek és különben is: mégis milyen ember lehet a célközönségük?! Hát, mint kiderült, aki olyan, mint én. Mert a szerelmének puszta kézzel házat építő Ryan Gosling után rájöttem, hogy nekem ez igenis tetszik, most pedig már egyenesen expedíciót kell indítanom, ha egy még ismeretlen romantikus filmet szeretnék megnézni. És tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Hiszen Cady Heron a Bajos csajokban megmutatta, hogy egy srác figyelméért nem kell butának tettetned magad. Gracie Harttól megtanultuk, hogy attól nem leszel kevésbé vagány, ha érdekel a divat, a smink, esetleg benevezel egy szépségversenyre. Elle Woods bebizonyította, hogy nem érdemes versenyezned a többi lánnyal egy pasiért (aki valószínűleg meg sem érdemel), neki kellene tepernie érted, miközben te inkább összebarátkozol az „ellenséggel”. Bridget Jones óta pedig tudjuk, hogy a megfelelő srác úgy szeret majd, ahogy vagy.

Hogy hogyan lehet tehát megtörni a pick me kultúra ördögi körét? Először is, légy önmagad – ne érdekeljen, hogy mások mit gondolnak –, és tartsd tiszteletben, hogy mások is így tesznek. Ha nem kritizáljuk a többi nőt, sőt, megerősítjük a barátnőinkkel való kapcsolatunkat, és felszólalunk, ha a férfiak belekötnek egy lány viselkedésébe, máris eggyel kijjebb kerültünk ebből a mérgező szituból. Persze nyilván könnyű úgy érezni, hogy szét kell szednünk egymást ahhoz, hogy kitűnjünk, valójában attól fogjuk igazán jól érezni magunkat, ha egymást választjuk.

(Forrás: Cosmopolitan US, Grazia, The Take, The McGill International Review)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top