nlc.hu
Család
Így árulkodik megcsalásról a telefonod

A szeretődnek küldött üzeneteket ne szinkronizáld a családi géppel – Így buktatja le a hűtleneket a telefonjuk

Van egy sor olyan beállítás vagy szolgáltatás az iPhone-ban, amelyek nem annyira nyilvánvalóak, és akár egy megcsalásról is árulkodhatnak.

Egy angliai férfi ötmillió fontra, azaz több mint 2,3 milliárd forintra perli az Apple-t, mert a felesége a családi számítógépen keresztül tudomást szerzett a félrelépéséről.

A Times cikke szerint a férj szexmunkásoknak írt üzeneteket az iMessage nevű alkalmazáson keresztül, majd hogy eltüntesse a nyomokat, az üzeneteket törölte az iPhone-járól. Nem számolt viszont azzal, hogy az üzenetek szinkronizálhatók több Apple-eszköz között, így a beszélgetések a családi iMac asztali számítógépen is megjelentek, és végül a felesége megtalálta őket.

A nő beadta a válókeresetet, amelyben a bíróság mintegy 5 millió font megfizetésére kötelezte a középkorú férfit, aki most azt akarja elérni, hogy az Apple állja a cechet. Keresetében azt kifogásolja, hogy az iMessage nem teszi egyértelművé a felhasználó számára, hogy ha töröl egy üzenetet az iPhone-on, akkor az nem törlődik mindenhol máshol is. Azt állítja, hogy felesége számára „nagyon brutális” módon derült ki a félrelépés, ha másképp tudatta volna vele a megcsalás tényét, talán még mindig együtt lennének, és nem ér véget a több mint húszéves házasságuk.

Rejtett beállítások 

Bár a hűtlenségnek általában vannak észrevehető jelei, mert megváltozik a párkapcsolat, az internet és a digitalizáció miatt jóval több olyan kütyü, alkalmazás, szolgáltatás és apró beállítás létezik, amelyek miatt nagyobb eséllyel buknak le a félrelépők. Nem arra gondolunk, amikor egy féltékeny házastárs kémprogramot telepít a párja telefonjára, gépére – ami minimum etikátlan, de akár jogszerűtlen is lehet –, hanem olyan hétköznapi dolgokra, mint az egyszerű üzenetküldés, ahogy az angol férj esetében is történt.

A technológia és az egyre összetettebb szolgáltatások – de főleg az, ha nem ismeri a működésüket a felhasználó – komoly galibákat tudnak okozni. A Daily Mail összegyűjtött néhány lehetőséget, amikor egy iPhone árulkodhat tulajdonosa csalfaságáról (az Apple-ökoszisztémában sokkal jobban integráltak a szolgáltatások, mint egy androidos telefonnál). Tegyük hozzá, hogy ezek a beállítások vagy rejtett funkciók nem kizárólag a megcsalásnál kaphatnak szerepet, az is előfordulhat, hogy a gyerek eszközén olyan tartalom jelenik meg, amit a szülők a legkevésbé neki szántak. Sőt, a szinkronizálás miatt az is megtörténhet, hogy egy kapcsolati erőszak áldozata segítséget kér, de a bántalmazója is látja az üzenetet. Ezért jobb tisztában lenni az érzékeny beállításokkal. 

1. iCloud

Az Apple felhőszolgáltatásának köszönhetően a fényképekről, levelekről, naptárbejegyzésekről és – ahogy a pórul járt angol férj esete példázza – az üzenetekről biztonsági másolat készül, ami az összes eszközön szinkronizálódik. A legtöbb felhasználónak ez igazán kényelmes és hasznos szolgáltatás, hiszen eszköztől függetlenül eléri az adatait és a fájljait, és elkerülhető a véletlen adatvesztés is. A dolog hátránya akkor jelentkezik, ha valaki tilosban jár, és megfeledkezik arról, hogy bizonyos tartalom más gépeken is megjelenhet, ahol a családtagok könnyedén hozzáférhetnek.

iCloud szolgáltatás hátrányai

Fotó: Profimedia

2. Helymeghatározás

A telefonod sok minden más mellett azt is rögzíti, hogy merre jársz, ami kellemetlen meglepetést okozhat. Az olyan alkalmazások, mint a Térképek, a közösségi alkalmazások, mint például az Instagram geotagging funkciója, azonosítani tudják a tartózkodási helyet, és ezek az információk leleplezhetik a hűtleneket. Ráadásul a Családi megosztáson keresztül a családtagok be tudják állítani, hogy a földrajzi helyzetüket megosszák egymással. Ez segíthet, ha találkozni akarnak valahol, és nem tudják, merre jár a másik, vagy ha a szülők meg akarják nézni, hazaért-e a gyerek. Azt nem kell részletezni, hogy mennyi minden derülhet ki ily módon; lehet, hogy valaki már el is felejtette, hogy évekkel korábban mit állított be a párjával.

3. Titkos alkalmazások

Gyakori, hogy a hűtlenek olyan társkereső- vagy üzenetküldő alkalmazást használnak, amelyről nem akarják, hogy a párjuk tudjon. Ezeket az applikációkat bele lehet tenni egy mappába, hogy ne legyen szem előtt, de egyelőre nincs erre megbízató megoldás. A közelgő iOS 18 frissítésben a felhasználók képesek lesznek lezárni vagy elrejteni egy-egy applikációt – egyesek csak a hűtlenek paradicsomának nevezik ezt az újítást –, hogy azok csak az arcfelismerés után legyenek elérhetők. Ám ezek a lezárt alkalmazások egy „Rejtett” feliratú mappában lesznek tárolva, vagyis elég nyilvánvaló, hogy a telefon tulajdonosának van rejtegetnivalója.

Az eltitkolt alkalmazások törlése bevett gyakorlat, ám az sem jelent teljes megoldást, ugyanis az App Store nyilvántartja a korábban letöltött és törölt alkalmazásokat. Csak lépj be a fiókodba az App Store-ban a jobb felső sarokban található gombra kattintva, majd a Megvásárolt menüpontban találod az összes korábban telepített alkalmazást. A Nincs az iPhone-on nevű fül alatt sorakoznak azok az appok, amelyeket töröltél a készülékről. Ebben a listában viszont van lehetőség az alkalmazás-előzmények törlésére: ha hosszan nyomva tartod az alkalmazás ikonját, előjön egy menü, és az Elrejtést választva eltűnik a listából az applikáció.

Rejtett mappa

Rejtett alkalmazások mappája iOS-en

4. Képernyőidő és akkumulátor

Rengeteg árulkodó információ rejlik az iPhone Képernyőidő és Akkumulátor menüpontjaiban is. Előbbi azt mutatja, hogy jellemzően mennyi ideig, milyen gyakorisággal használunk egy-egy alkalmazást a telefonon, ami hasznos, ha tudatosabban és kevesebbet szeretnénk a telefonunkat használni. Ám ha a Beállítások között belépünk a Képernyőidő menüpontba, az Összes tevékenységre nyomva feltárul, hogy egyes alkalmazásokkal mikor, mennyi időt töltött a készülék használója, ami leleplezheti a szokatlan alkalmazásokat vagy furcsa szokásokat.

Hasonló módon tárhat fel információkat az akkumulátorhasználatra vonatkozó menüpont, mert itt alkalmazásra lebontva látszik, mi fogyasztja a legtöbb energiát. Ha valaki hűtlenkedik, könnyen előfordulhat, hogy a lista elejére kerül egy kevésbé elterjedt applikáció.

5. Keresési előzmények

Ha valaha is próbáltál már a barátod vagy a kollégád telefonján vagy számítógépén indítani egy netes keresését, jó eséllyel felugrottak a keresési előzmények és azok alapján az automatikus kiegészítés. Ez nem ugyanaz, mint a böngészési előzmények, amit bizonyára jól ismernek és gyakran törölnek azok, akik el akarják tüntetni annak nyomait, hogy milyen weboldalakon jártak. A keresési adatokat kicsit bonyolultabb törölni, mert ehhez ki kell üríteni a böngésző gyorsítótárát. Emellett az iPhone főképernyőjén lefelé legyintve is előhozható egy kereső, ahol szintén láthatóak az előzmények. Ezek törléséhez tartsd hosszan valamelyiken az ujjadat, majd nyomj rá, hogy törlöd a listát.

6. Törölt elemek

Ha mindezek alapján még nem lenne egyértelmű, hogy bármi, amit törölsz egy iPhone-on, nem válik semmivé azonnal, íme egy újabb adalék: az Üzenetek alkalmazásban, ahol az SMS-ek is vannak, törlésük után akár 40 nappal is könnyedén visszaállíthatók az üzenetek. Próbáld ki! Egyszerűen nyisd meg az Üzenetek appot, nyomj a bal felső sarokban a Szerkesztés lehetőségre, majd válaszd a Nemrég törölt elemek megjelenítése menüpontot. Itt láthatod a közelmúltban törölt beszélgetéseket, és lehetőséged van a visszaállításukra vagy a végleges törlésre. Nem utolsósorban némi infót is olvashatsz arról, hogy a törölt üzeneteket legfeljebb 40 nap múlva véglegesen törli a rendszer, és láthatod azt is, hogy hány nap van hátra a törlésig – persze ezt bármikor felgyorsíthatod a kézi, végleges törléssel.

7. Emojik

Ugyan, mit bizonyíthatnak az ártatlan mosolygó fejecskék? Gyanakvásra adhat okot, ha valaki gyakran használ olyan emojikat, amiket a párjának nem szokott küldeni, pláne ha olyanokról van szó, amelyek flörtölésre utalnak. Az iPhone billentyűzetéből előhívhatók az emojik listája, és ott lapul a Gyakran használtak csoportja is.

Szexi emojik

Fotó: Getty Images

Egy felhasználói fiók az egész családnak

Az informatikai szektorban dolgozók jól tudják, hogy az emberek milyen felelőtlenül használják az online szolgáltatásokat, a szinkronizációt és a felhőt. A Redditen az egyik user azt írta, hogy az Apple-nél dolgozott korábban, és amikor az iCloud és az iMessages megjelent, rengeteg telefonhívást kapott, mert az apáknak küldött szöveges üzeneteket a gyerekek is megkapták. Hogy miért? Mert az egész család egy Apple ID-t használt. Ehhez hasonlóról számolt be egy másik netező: ha SMS-t küld a barátjának, előfordul, hogy valamelyik gyereke vagy a felesége válaszol, mert egy fiókot használnak. „Tisztában vannak vele, de nem érdekli őket” – tette hozzá.

De nem mindenki van tudatában annak, hogy mi zajlik a felhőben. Egy férfi a válópere során konzultált egy ügyvédi iroda informatikai szakemberével, mert amiatt aggódott, hogy a felesége feltöri a telefonjait. Erről az IT-szakértő írt. „Megkértem a férfit, hogy magyarázza el, miből következtetett a hackelésre, és valami olyasmit mondott, hogy a felesége »mindig megtudja, hogy mit beszélünk róla az ügyvéddel, olyan, mintha olvasna a telefonomban«. Megkérdeztem, hogy van-e iPhone-ja. »Igen, két újat is vettem, de mindig ugyanaz történik« – válaszolta. Bármikor megosztotta az iCloud-adatait vele? «Igen, ugyanazt használjuk« – mondta a férfi. Ügy lezárva. Idióta. Nincs itt semmiféle hackelés” – fogalmazta meg kíméletlen véleményét az informatikus.

Olyan bizarr történetről is írt egy másik fórumozó, amely egy egész céget érintett. „Egy vállalatnál dolgoztam, és több száz iPadet kellett leellenőriznünk. Mindegyikhez ugyanazt az Apple ID-t használták. Észrevettük, hogy az emberek ezeket az iPadeket használják pikáns fotók készítésére, amelyek aztán mind egy felhasználói fiókba lettek mentve. Szerintem hivatalosan nem került senki bajba, de amíg nem váltottunk át arra, hogy mindenki saját Apple ID-t használjon, figyelmeztettük őket, hogy ezek munkahelyi eszközök, és óvatosan kell bánni a személyes dolgokkal. Az eszközökön üres telkekről és építkezésekről készült képek voltak, aztán jött a többi: segg, cicik és farkak.”

Nem mindig a felhasználó a hibás

Bár a legtöbb esetben a problémákat meg lehetne előzni, ha a felhasználók jobban ismernék a szolgáltatásokat és az alkalmazások működését, nem mindenről ők tehetnek. Néhány héttel ezelőtt rengeteg iPhone-felhasználó számolt be arról, hogy a rendszer egyik frissítése után előkerültek akár egy évnél régebben törölt fotók, jegyzetek, hangüzenetek.

Az eset után felmerült a kérdés: hogyan bukkanhattak fel évekkel ezelőtti fotók a szerverről, ha azoknak már nem szabadna létezniük? Nos, elképzelhető, hogy a törlés valójában nem úgy történik, ahogy gondolnánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top