nlc.hu
Család
Veszélyeztetjük gyerekünket ezzel a hétköznapi szokással

Veszélyeztetjük gyerekünket ezzel a hétköznapi szokással

Nagyon ártalmas, ha azt látják tőlünk a gyerekek, hogy a telefonunk rabságában élünk. Egy új kutatás meg is mérte, mennyire.

A szülők gyakran próbálnak megoldást találni gyermekeik képernyőidejének csökkentésére, egy friss tanulmány azonban rámutatott, hogy a szülők saját képernyőhasználata közvetlen hatással van serdülőik képernyőszokásaira. A Pediatric Research folyóiratban közzétett kutatás szerint a tanulmányban résztvevő szülők 72,9%-a vallotta azt, hogy használ mobilkészüléket gyermekei jelenlétében. A tanulmányban a szülők egy 1-től 4-ig terjedő skálán értékelték, mennyire értenek egyet azzal az állítással, hogy “amikor gyermekemmel vagyok, használok képernyős eszközt”. Az 1-es jelentése “erősen nem értek egyet”, míg a 4-es “erősen egyetértek” volt. A tanulmány szerint minden egyes pontnyi növekedés ezen a skálán (például 2-ről 3-ra vagy 3-ról 4-re) átlagosan 40 perces emelkedést eredményezett a gyermek napi képernyőidejében.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A kutatók szerint az sem hatékony megoldás, ha a képernyőidőt a szülők jutalomként vagy büntetésként alkalmazzák, sőt még növelheti is a gyerek okostelefonok iránti elkötelezettségét.
Az American Academy of Pediatrics ajánlása szerint az egyértelmű kommunikáció és a családi médiaterv kialakítása lehet hatékony stratégia, amely segít megtalálni az egyensúlyt és fontosabbá tenni az otthoni környezetben a képernyőmentes időt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top