Egészség

Kézitáska-vírus. Te is megkaptad már?

A kézitáskát használó nők gyorsabban öregszenek a túrahátizsákosoknál?
Kézitáska-vírus. Te is megkaptad már? Veszélyes a nehéz táska

A kézitáska manapság világszerte az egyes számú kiegészítő. Csakhogy állandó kísérőink néhány hátrányos tulajdonsággal is bírnak használójuk egészségére nézve. Általában elmondható, hogy napjaink egyik legdivatosabb s egyben nélkülözhetetlen kelléke maga a káosz, díszes csomagolásban. Sminkcuccok, váltóharisnya, zsepi, kütyük, határidőnapló, plüssállatka, kulcsok, fájdalomcsillapító, vésztartalék pampers a gyereknek, és még ki tudja mi bújik meg bennük.

Veszély 1: A kézitáska-stressz

Kézitáska-vírus. Te is megkaptad már?Bebizonyosodott, hogy egy nő átlagosan 76 napot tölt az életéből azzal, hogy a táskájában kotorászva kutakodik a dolgai után. És ez még nem minden. Mert amikor a hipermarketben a pénztárnál állva már egy fél kilométeres sor alakult ki mögötted, miközben te a bankkártyád keresése közben több dolgot pakoltál már ki a tatyódból, mint ami normál esetben két bőröndbe férne csak bele, nos, akkor kezd el az egekbe emelkedni a vérnyomásod, a vércukrod, a pulzusod, gyorsabban veszed a levegőt, vagyis kissé stresszes leszel.

Rövid távon az adrenalin jó hatással lehet a teljesítőképességünkre, de hosszabb távon a tartósan magas adrenalinszint a tipikus civilizációs betegségek, mint a szívinfarktus vagy a gyomorfekély kialakulásához vezet – mondják a szakértők. A rossz hír az, hogy a szakemberek szerint az a fajta stressz, amit például a kézitáskában történő hektikus kutakodás okoz, hosszú távon lelkileg és fizikailag is megbetegítheti az embert, mivel ezekben a pillanatokban folyamatosan létfontosságú értéktárgyak vagy iratok elvesztése miatt aggodalmaskodunk.

Tipp: Hogy megkíméljük magunkat a felesleges idegeskedéstől, hogy időt spóroljunk, fenntartva így kiegyensúlyozott lelkiállapotunkat, szerezzünk be magunknak és kedvenc táskánknak egy újabb praktikus kiegészítőt: a rendezőt. És itt most nem az „egyenpólós” fiatalemberekre gondoltunk, akiket a rendezvényeken lehet látni, hátukon a felirattal, hanem a táskarendezőre. Ez egy praktikus, a táska belsejébe helyezhető zsák, amelyet több résszel és zsebbel láttak el a sokféle női holmi tárolására. Vagyis ha a kézitáskád nem rendelkezik veleszületetten legalább tizenöt különféle rekesszel, vegyél magadnak táskarendezőt, és búcsút inthetsz a kézitáska-stressznek!

Veszély 2: A kézitáska-strapa

Kézitáska-vírus. Te is megkaptad már?A nagy súly és méret megterhelik a hátunkat. Az is probléma, hogy az egyik oldalunk mindig nagyobb terhelés alatt van, mint a másik. Mindez izomfájdalomhoz, hosszú távon akár tartásproblémákhoz is vezethet. Éppen a legdivatosabb kézitáskák – amelyekbe mostanság még egy laptopnak is bele kell férnie az összes tartozékával együtt – terhelik leginkább a gerincet és felborítják a testtartás egyensúlyát.

Tipp: Van egy aranyszabály, amelyet lehetőség szerint érdemes betartani: soha ne cipelj a testsúlyod 10 százalékát meghaladó súlyú táskát. Ha nincs más megoldás, mert a kocsid műszakin van, és a hétvégi nagybevásárlást kénytelen vagy tömegközlekedve intézni, akkor egyensúlyozva kíméld magad, és rendszeresen váltogasd a táskát egyik kezedből a másikba! A szakemberek szerint az is jó megoldás lehet, ha ilyenkor kétfelé pakolunk, és mindkét oldalunkon nagyjából egyenlő súlyt lógatunk. Ez azért jó a rosszban, mert vészhelyzet esetén előhúzhatjuk a fiókból a pót-kézitasit, egy újabb extradivatos példányt, amelyet természetesen kizárólag egészségügyi okokra hivatkozva szereztünk be.


Veszély 3: A kézitáska-vírus

Kézitáska-vírus. Te is megkaptad már?Tisztelet a kivételnek, de sok esetben a kézitáska a baktériumok és egyéb mikroméretű kórokozók oázisa. A táskák tartalmához gyakran tartoznak különböző nassolnivalók és kozmetikumok. Különösen ez utóbbiak hordozhatnak számtalan baktériumot, mivel a rúzsok, a púderszivacsok, a pamacsok és a különféle tégelyek meglehetősen gyakran kerülnek emberi kontaktusba. Nem beszélve arról, hogy előfordul néha, hogy kolléganőnk a váratlan randevúja előtt kölcsönvesz belőlük néhányat.

Tipp: Ha rendszeresen kitörölgeted a táskádat, vagy akár fertőtlenítő spray-vel bele is fújkálsz néha, és gonoszul nem adod kölcsön a rúzsodat arra áhítozó padtársadnak, sőt még arra is ügyelsz, hogy a szépítőszereid ne álljanak a táskádban hónapokig, akkor jó úton jársz. Az is nagyon fontos lenne, hogy ne felejtsd bent a már megkezdett zacskó nápolyit, vagy influenzaszezonban kuka híján a táskába gyűrögetett, használt papírzsepiket. Az persze magától értetődő, hogy a puccos kézitáskában matatni csakis tökéletesen tisztára mosott kézzel érvényes! Főleg az érzékenyebb szezonban fontos, hogy megfelelő táskahigiéniával támogassuk az immunrendszerünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top