Egészség

Van értelme a babafogászatnak?

Babajóga, babaülés, babafogászat – az első gyermekeseknek mindent el lehet adni. Vajon valóban szüksége van egy kétévesnek arra, hogy fogászatra vigyük?

Az egyik budai játszótéren komoly vitát hallgathattunk végig: vérmesebbnél vérmesebb anyák harcoltak az idő előtti fogászat mellett és ellen.

Volt olyan, akinek négyéves gyereke három fogkefével, abból egy elektromossal, hozzá vagy négyféle fogkrémmel dicsekedhetett. Egy másik anya szerint felesleges a sok eszköz, ha nem helyesen mos velük fogat a gyerek. Volt olyan szülő, akit megnyugtatott a tudat, hogy a háromévese fogkrémhabban úszik reggelente (ő még óvodás volt, amikor kihúzták a fogát). S a vitázók között akadt olyan fogékszeres mosolyú anyuka is, akit kiskora óta magándokihoz hordtak a szülei.

Van értelme a babafogászatnak?

Egy-egy fogászat szinte „gyerekmennyország”: van gyermekbarát fogadótér és vizsgáló, több helyen sok színes játék, mosolygó személyzet, mesélő fogorvos. Megelőzés, pozitív első élmény, a helyes fogmosás elsajátítása… mindez súlyos tízezrekért az egyikben, néhány ezerért a másikban.

„A legfontosabb, hogy a szülőt győzzük meg, mert a szülő befolyásolja a gyereket ellenünk vagy mellettünk – mondja dr. Dima Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekfogászati és prevenciós osztályának vezetője. – A legjobb az, ha valóban már elég korán, úgy kétévesen visszük először fogorvoshoz a kisgyermeket, amikor már az összes tejfoga kinőtt. Ez nem egy trend, ez ésszerű prevenció: a kicsi bejön hozzánk, körülnéz, beül és kipróbálja a széket, ha akarja. Mi közben belesünk a szájába, és megdicsérjük, ha nincs semmi probléma! Márpedig ebben a korban ritkán szokott lenni” – teszi hozzá nyugtatólag a fogorvosnő. Hangsúlyozza: a lényeg a dicséreten van! Mert a gyerekben az marad meg, hogy megdicsérték, és fél év, egy év múlva hiszti nélkül, szívesen tér vissza a fogorvoshoz, szemben azzal az esettel, amikor már mint óvodás vagy kisiskolás fájó foggal találkozik először a fogorvossal. Akaratlanul is rossz emléke lesz, hiszen „nekitámadtak”.

A tejfogak sajnos veszedelmesen gyorsan elszuvasodhatnak az édes-sós-savanyú ízektől, ám ha időben észreveszik a legkisebb hibát, már azelőtt cselekedhetnek, hogy nagyobb baj lenne. A kicsik foga ráadásul hamarabb kezd fájni.

Kismamáknak azt tanácsolja a doktornő, hogy a csecsemők száját minden szoptatás után gézzel töröljék ki, és később soha ne nyalják le a gyerek kanalát. A gyerekek lehetőleg naponta háromszor mossanak fogat, de legalább a reggelit és estit ne hagyják ki. Napközben pedig legyenek olyan órák az étkezések között, amikor tiszta vízen kívül nem kerül semmi a gyerek szájába, se nasi, se cukros üdítő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top